Pentru cei tineri reprezintă o recunoaștere a valorii și creativității lor, iar pentru cei care au trecut demult de mijlocul vieții lor, premiile sunt o reconfirmare.
„PAVEZE ÎMPOTRIVA MORȚII” Însă, și pentru unii, și pentru ceilalți, premiile, diplomele, recunoașterile, în general, reprezintă tot atâtea „paveze împotriva morții”, după cum bine a spus - amintindu-l pe poetul Arthur Porumboiu - scriitorul și traducătorul Ion Roșioru, cel care a primit, sâmbătă, Premiul pentru întreaga activitate, pe anul 2013, din partea Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea. Ion Roșioru, premiat pentru „anul în care a pășit spre 70 de ani și a publicat cinci cărți: poezii, recenzii, traduceri”, este unul dintre cei nouă laureați ai premiilor filialei Dobrogea a USR pe anii 2013 și 2014, acordate, sâmbătă, la Muzeul de Artă. Un alt premiu important, rod al intensei activități de cercetare, a fost Premiul pentru istorie și critică literară, acordat poetei și traducătoarei Emin Emel, pentru volumul „Literatura turcă de la începuturi până la Al Doilea Război Mondial”, apărut la editura „Ex Ponto”.
De aprecierea juriului, prezidat de istoricul literar conf. univ. Angelo Mitchievici, s-a bucurat și Iulia Pană, care a obținut Premiul pentru Poezie, pentru volumul „Rigla de aur”, publicat la editura „Tracus Arte” din București, în anul 2013. Premiul pentru Proză a ajuns la Paul Sârbu, pentru romanul „Vremea chiropterelor” și volumul de povestiri „Noaptea cailor sălbatici”, ambele apărute la editura „Ex Ponto”. De asemenea, Alinei Buzatu i s-a conferit Premiul pentru un Critic Literar Tânăr, pentru „Avangarda literară românească. Încercări de poetică”, carte apărută în 2013, la Editura Universitară din București.
LAUREAȚII ANULUI 2014 Diplomele USR Dobrogea pentru anul 2014 au ajuns la Apostol Gurău, pentru întreaga activitate, la împlinirea a 75 de ani, la Ioan Roman, distins cu Premiul pentru Proză, pentru ediția revăzută și adăugită a romanului „Întoarcerea către sine”, publicat la „Ex Ponto”. Premiul pentru Poezie i-a fost acordat Mariei Dopcea, pentru „Culegătorii de cartofi” (Editura Tipo Moldova, Iași) și „Ca o floare prea repede” (Karograf, Tulcea), iar Premiul pentru Debut în Roman a ajuns la Constantin Costache, pentru „Urme pe oglinda apei”, volumul 1 și 2 (Editura „Ex Ponto”).
Acordarea premiilor, înmânate de președintele USR Dobrogea, istoricul literar Angelo Mitchievici, și prozatorul și publicistul Ovidiu Dunăreanu, a alternat cu intervențiile muzicale ale pianistului Bogdan Pârlea, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.