Premiile UNITER 2009 - o gală a numelor mari ale teatrului românesc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premiile UNITER 2009 - o gală a numelor mari ale teatrului românesc

Cultură 29 Aprilie 2009 / 00:00 520 accesări

Gala UNITER 2009 de luni seară a fost un spectacol „de criză”, organizat în premieră într-un studio TVR, în locul Teatrului Naţional Bucureşti - bugetul evenimentului fiind înjumătăţit -, astfel că discursurile s-au împărţit între momente emoţionante cu nume mari ale teatrului şi mulţumiri adresate sponsorilor. Marii premianţi ai galei au fost Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc. Mihuţ a fost distinsă cu premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru curajoasa interpretare a regelui Lear din piesa omonimă, montată de Andrei Şerban la Teatrul Bulandra cu o distribuţie exclusiv feminină, în timp ce soţul său, Victor Rebengiuc, a primit premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal. De altfel, Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ joacă împreună în „Moartea unui comis voiajor\", după Arthur Miller, piesa pentru care actorul a fost distins cu premiul UNITER, rolul unui cuplu care a rezistat probei timpului. Discursurile celor doi au fost asemănătoare prin delicateţea lor.

Un alt moment emoţionant a fost premierea lui Mitică Popescu, pentru întreaga activitate de actor. Artistul, care nu este străin de studiourile Televiziunii Române, unde realizează de ani de zile emisiunea „D\'ale lui Mitică\", a spus că este recunoscător tuturor regizorilor, colegilor şi cronicarilor care l-au lăudat. „Cine m-a iubit, iubit se va găsi în cuvintele mele, iubit va rămîne şi după ce am să mă mut printre stele (...) Cine m-a hulit, hulit va rămîne şi după ce am să mă mut printre stele\", a spus Mitică Popescu. Cînd a dorit să plece de pe scenă, acesta a fost reţinut de prezentatorul galei, preşedintele UNITER, Ion Caramitru, care a dezvăluit că premiul acordat de şeful Uniunii Teatrale din România (UNITER) revine anul acesta, postum, lui Ştefan Iordache, una dintre cele mai mari pierderi ale scenei româneşti din 2008. „Cînd moare un artist, timpul încremeneşte în loc (...) lumea uită repede. Sînt oameni şi artişti care nu pot fi uitaţi, care marchează o epocă\", a declarat preşedintele UNITER. Premiul a fost ridicat de medicul Dana Safta, o apropiată a familiei Iordache, soţia artistului neputînd să fie prezentă la gală.

Şi pentru a aduce în lumina reflectoarelor una dintre cele mai discrete personalităţi ale teatrului românesc, organizatorii Galei UNITER i-au adus un omagiu actriţei Olga Tudorache, recompensată cu Premiul de Excelenţă. Aceasta, însă, nu a putut fi prezentă la gală, cea care a ridicat premiul pentru ea fiind Oana Pellea. Un alt mare cîştigător al premiilor UNITER a fost Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Instituţia şi-a adjudecat premiile pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun spectacol, distincţiile revenind piesei „Trei surori\", în regia lui Tompa Gabor. Astfel, instituţia, care a avut în 2009 cele mai multe nominalizări la premiile UNITER, a recidivat, fiind distinsă cu aceleaşi premii şi cu un an în urmă, pentru spectacolul „Unchiul Vania\", de Andrei Şerban.

Producţia Teatrului de Stat Constanţa, „Pana de automobil”, se numără printre spectacolele care i-au adus lui Vlaicu Golcea Premiul special al UNITER pentru muzică de teatru

La cea de-a XVII-a ediţie a Galei UNITER au fost acordate 16 premii. Astfel, Premiul UNITER pentru debut a fost acordat Ioanei Anastasia Anton, pentru rolul Ofelia din „Hamlet\", de Laszlo Bocsardi (Teatrul Metropolis, Bucureşti), iar premiul pentru Teatru radiofonic a răsplătit spectacolul „Ionesco - cinci piese scurte\", de Eugen Ionescu, în regia lui Alexandru Dabija (SRR, Bucureşti). Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar a ajuns la Valeria Seciu, pentru rolul Gloucester din „Lear\", de Andrei Şerban (Teatrul Bulandra, Bucureşti), iar Cel mai bun actor în rol secundar a fost declarat Sorin Leoveanu, pentru rolul Lucio din „Măsură pentru măsură\", regia Silviu Purcărete (Teatrul Naţional „Marin Sorescu\", Craiova). Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal i-a revenit Marianei Mihuţ, pentru rolul Lear din spectacolul „Lear\", de Andrei Şerban (Teatrul Bulandra, Bucureşti), iar Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal – lui Victor Rebengiuc, pentru rolul Willy Loman din spectacolul „Moartea unui comis voiajor\" (Teatrul Bulandra, Bucureşti). Cea mai bună scenografie îi aparţine Velicăi Panduru, pentru „Boala familiei M\", de Radu Afrim (Teatrul Naţional „Mihai Eminescu\", Timişoara), iar Cel mai bun regizor este Tompa Gabor, pentru spectacolul „Trei surori\" (Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca). Aceeaşi producţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, „Trei surori”, a obţinut Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol.

Actriţa Olga Tudorache a fost distinsă cu Premiul de Excelenţă, iar Premiul pentru întreaga activitate le-a revenit actriţei Margareta Pogonat, actorului Mitică Popescu, lui Dan Nemţeanu – scenografie, Gelu Colceag - regie şi Alice Georgescu – critică. Premiul special pentru muzică de teatru i-a fost decernat lui Vlaicu Golcea, pentru patru spectacole printre care se numără şi producţia Teatrului de Stat Constanţa, „Pana de automobil”. Spectacolul teatrului constănţean, realizat după nuvela lui Friedrich Durrenmatt, în regia lui Sorin Militaru, a avut premiera anul trecut şi de atunci se joacă periodic şi cu mult succes, pe scena de la malul mării. Premiul special pentru coregrafie în arta spectacolului i-a fost acordat lui Păstorel Ionescu, iar Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului a fost obţinut de „Ziua perfectă\", de Antoaneta Zaharia. Premiul pentru critică de teatru (desemnat de Biroul Secţiei Române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru) a ajuns la Mircea M. Morariu. În cadrul Galei s-a acordat şi Premiul Mecena, care a fost decernat lui Carmen Adamescu, preşedinte Unirea Shopping Center.



12