Premiu de excelență pentru Gigi Căciuleanu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premiu de excelență pentru Gigi Căciuleanu

Cultură 01 Martie 2016 / 16:57 964 accesări

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a anunțat, pe 1 martie, nominalizările pentru cea de-a XXIV-a ediţie a galei premiilor pe care le va acorda, pe 9 mai, la Sala Mare a Teatrului „Regina Maria” din Oradea.

Totodată, au fost făcute publice și premiile acordate de Senatul UNITER, întrunit în ședință pe 29 februarie, pe baza propunerilor primite din partea teatrelor. Astfel, Senatul îi va acorda Premiul de Excelenţă, pentru aportul şi impactul spectacolelor sale asupra teatrului românesc, coregrafului Gigi Căciuleanu. Premiul pentru întreaga activitate le va fi acordat, anul acesta, actriței Luminiţa Gheorghiu, actorului Vladimir Găitan, regizorului Victor Ioan Frunză, scenografei Maria Miu şi criticului și istoricului de teatru Anca Mănuțiu. Premii speciale vor fi acordate compozitorului Adrian Enescu, pentru muzică de teatru, actorului Miklós Bács, „un mentor al tinerelor generaţii de actori”, după cum spun membri din Senatul UNITER, dramaturgului Matei Vișniec, pentru „cel mai jucat dramaturg român contemporan”, şi actorului Eugen Țugulea, pentru „o viaţă dedicată teatrului și poeziei”.

NOMINALIZĂRI Juriul de nominalizări al celei de-a XXIV-a ediţii a Galei Premiilor UNITER a fost alcătuit din criticii de teatru Claudiu Groza, Doina Papp, Cristina Rusiecki.

În ceea ce priveşte nominalizările pentru această ediţie a galei UNITER, ele sunt împărţite pe categorii. La categoria „cel mai bun spectacol” sunt nominalizate: „Clasa noastră”, de Tadeusz Slobodzianek, în regia lui Laszlo Bocsardi de la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, „The Sunset Limited”, de Cormac McCarthy, în regia lui Andrei şi a Andreei Grosu de la Teatrul UNTEATRU, din Bucureşti, şi „Tihna” după Attila Bartis, în regia lui Radu Afrim, producție a Teatrului Naţional Târgu Mureş, Compania „Tompa Miklós”.

În ceea ce priveşte categoria „cel mai bun regizor”, nominalizaţii sunt Radu Afrim pentru regia spectacolului „Tihna”, Cristi Juncu pentru regia spectacolului „Vestul singuratic”, producție a Teatrului Nottara din Bucureşti, şi Bobi Pricop pentru regia spectacolului „Pisica verde” de la Teatrul „Luceafărul” din Iaşi.

La categoria „cel mai bun scenograf”, nominalizaţii sunt: Adrian Damian pentru scenografia spectacolului „Cântăreaţa cheală” de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, Andu Dumitrescu pentru scenografia spectacolului „Visul unei nopţi de vară” de la Teatrul Naţional Târgu Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”, și Octavian Neculai pentru scenografia spectacolului „Bach Files” de la Teatrul Bulandra din Bucureşti.

La categoria „critică teatrală” au fost nominalizate: Silvia Dumitrache, Oana Stoica și Maria Zărnescu.

CEI MAI BUNI ACTORI Cel mai bun actor în rol principal va fi ales dintre: Richard Balint, pentru rolul Gorge din „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas”, producție a Teatrului „Regina Maria” din Oradea, Florin Piersic Jr. pentru Coleman din „Vestul singuratic” şi Marian Râlea pentru rolul Tullius din spectacolul „Marmură” de la Teatrul Bulandra.

În cursa pentru premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal au intrat: Dorina Chiriac pentru rolurile Fetiţa metalistă și Regizorul din spectacolul „Între noi e totul bine”, al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Emilia Dobrin pentru rolul Elena din spectacolul „Casa cu pisici” de la Teatrul Mic din Bucureşti şi Erzsebet B. Fulop pentru rolul Mama din spectacolul „Tihna”.

La categoria „cel mai bun actor în rol secundar” au fost nominalizaţi: George Albert Costea pentru rolul Posner din spectacolul „The history boys. Poveşti cu parfum de liceu” de la Teatrul Excelsior din Bucureşti, Konstantin Keidel pentru rolul Moşneagul din spectacolul „Electra” de la Teatrul German de Stat Timişoara şi Marius Manole pentru rolurile Bătrânica apatică și Actorul din spectacolul „Între noi e totul bine” de la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din București.

Cea mai bună actriță în rol secundar va fi aleasă dintre: Ida Jarcsek-Gaza pentru rolul Clitemnestra din spectacolul „Electra” de la Teatrul German de Stat din Timişoara, Ilinca Manolache pentru rolurile din spectacolul „Anul dispărut. 1989” de la Teatrul Mic şi Florentina Năstase pentru Laura din spectacolul „Menajeria de sticlă”, de la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti.

CELE MAI BUNE SPECTACOLE DE LA RADIO ȘI TV La categoria „teatru radiofonic” au fost nominalizate trei producţii ale Societăţii Române de Radiodifuziune: „Henri Mathias Berthelot, generalul generalilor”, scenariul de Victor Cilincă, regia artistică Attila Vizauer, „Jucătorul de table”, de George Arion, dramatizarea radiofonică şi regia artistică Cezarina Udrescu, și „Rapunzel”, de Fraţii Grimm, scenariul radiofonic şi regia artistică Gavriil Pinte.

La categoria „cel mai bun teatru TV” au fost nominalizate trei spectacole produse de Societatea Română de Televiziune: „Buzunarul cu pâine”, de Matei Vişniec, în regia lui Tudor Chirilă, „Femeia perfectă”, de Jean Barbier, în regia lui Marius Bodochi, și „Quartet” de Gyorgy Spiro, în regia lui Gelu Colceag.

La categoria „cel mai bun debut”, nominalizările sunt următoarele: Ada Galeş pentru rolul Denise din spectacolul „Copilul problemă” de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov, Andreea Tănase pentru rolul Samira din spectacolul „Balcanicele” de la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte şi Alexandru Voicu pentru rolul Al doilea bărbat, Albert, din spectacolul „Iluzii” de la Godot Cafe-Teatru, București.

Citește și:

Ion Caramitru, ambasador Shakespeare

„Visul unei nopţi de vară”, urmărit de constănțeni și de juriul UNITER

Juriul UNITER vine la Constanța

Bilete pentru Gala Premiilor UNITER

UNITER premiază excelența

„Victor sau copiii la putere”, cel mai bun spectacol al anului 2013

Taguri articol


12