Premiu de excelenţă pentru Sergiu Nicolaescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Festivalul Naţional de Film Românesc. Sărbătoarea cinematografică, la final

Premiu de excelenţă pentru Sergiu Nicolaescu

Eveniment 18 Iulie 2011 / 00:00 665 accesări

Prima ediţie a Festivalului Naţional de Film Românesc, care s-a desfăşurat în perioada 12-17 iulie, la Constanţa şi Mamaia, şi-a desemnat, ieri, câştigătorii, la Pavilionul Expoziţional, în cadrul unei seri de gală de ţinută, transmisă în direct de Neptun TV, gazda manifestării fiind Gabi Bădilă. Printre invitaţii speciali ai acestui eveniment cinematografic s-a aflat şi regizorul Sergiu Nicolaescu, acesta primind din partea organizatorilor - Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), Fundaţia Fantasio şi S.C. Aleea Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei - Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate.

„Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la primul film românesc de ficţiune. Aşadar, în anul centenarului primului film românesc de ficţiune, primul Festival Naţional de Film Românesc de la Mamaia, după 1990, îl omagiază pe Sergiu Nicolaescu, o legendă vie a filmului românesc, actor carismatic, regizor campion de box-office, un om care a dus pe umerii lui, aproape jumătate de secol, o parte din destinele cinematografului românesc”, a spus preşedintele juriului, prof. univ. dr. Manuela Cernat.

„Vă mulţumesc tuturor! E un moment al amintirilor. Nu pot să nu-mi amintesc primul festival de la Mamaia, festival al filmului românesc şi sunt fericit că, astăzi (n.r. duminică), în acest cadru, asist la un alt festival care va continua festivalul lui Mihnea Gheorghiu, care a avut un renume important şi de care cariera mea a fost legată”, a spus, emoţionat, Sergiu Nicolaescu.

Palmaresul festivalului

●„OUL DE CUC”, PREMIUL PREŞEDINTELUI FESTIVALULUI ●Un alt premiu important a fost acordat de preşedintele festivalului, Cristian Zgabercea, „celui mai bun film al lui Ioan Cărmăzan după 1990”, „Oul de cuc”. „Vreau să mulţumesc CJC, reprezentat aici de consilieri, preşedintelui CJC, domnul Nicuşor Daniel Constantinescu, care, din păcate nu a putut fi prezent acum, aici, dar şi membrilor juriului, care au vizionat zeci de filme în această săptămână. Vreau să mulţumesc şi echipei care s-a ocupat de acest festival, condusă de Carmen Vasile şi tuturor creatorilor care au participat la acest festival”, a spus Cristian Zgabercea.

Tot un premiu special a fost şi cel oferit de Fundaţia Fantasio regizorului Deian Cărmăzan, pentru regia scurtmetrajului „Cavalerul adormit”. Premiul a fost înmânat de directorul fundaţiei, Virgil Iosif.

●„URSUL”, SUCCES LA PUBLIC● Premiul publicului i-a revenit comediei „Ursul”, în regia lui Dan Chişu. Un premiu special a fost acordat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) filmului „Umilinţă” - regia Cătălin Apostol, distincţia fiind înmânată de directorul DJST, Elena Frâncu.

●CEI MAI BUNI ACTORI● Cei mai buni actori ai festivalului au fost desemnaţi Andi Vasluianu din „Oul de cuc”, în regia lui Ioan Cărmăzan şi Ozana Oancea din „Felicia înainte de toate” - regia Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf. Cel mai bun actor în rol secundar a fost numit Mimi Brănescu din filmul „Periferic”, în regia lui Bogdan George Apetri, iar cea mai bună actriţă, Ileana Cernat din „Felicia înainte de toate” - regia Răzvan Rădulescu, Melissa de Raaf.

●MARIAN CRIŞAN, CEA MAI BUNĂ REGIE● Premiul pentru cea mai bună regie a fost acordat regizorului Marian Crişan, pentru lungmetrajul „Morgen”, iar cel bun film la secţiunea Lungmetraj i-a revenit filmului „Aurora”, în regia lui Cristi Puiu.

●CEL MAI BUN DOCUMENTAR● „Şi s-au dus ca vântul”, în regia lui Radu Gabrea şi Costel Safirman, a fost numit Cel mai bun film documentar al festivalului. Apreciatul cineast a ţinut să precizeze că vine de patru ani la Mamaia şi se simte foarte bine în mijlocul organizatorilor şi cinefililor de la malul mării. Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune a fost numit „Adulter”, în regia lui Peter Kerek.

●CELE MAI BUNE FILME STUDENŢEŞTI● Premiul pentru cel mai bun film secţiunea Film Studenţesc - Documentar a fost acordat peliculei „Mamma Roma”, în regia lui Alexandru Petru Bădeliţă de la U.N.A.T.C. Bucureşti, iar Cel mai bun film studenţesc de ficţiune a fost numit „Strung Love” - regia Victor Dragomir, tot de la U.N.A.T.C. Bucureşti.

Premiul pentru cel mai bun machiaj a ajuns la Edwina Vodă pentru filmul „Eva”, iar cel pentru montaj a fost primit de Melania Oproiu pentru „Mănuşi Roşii”. Cele mai bune costume au fost desemnate cele semnate de Viorica Petrovici, pentru „Eva”, iar cea mai bună coloană sonoră a fost cea din „Aurora”, realizată de Gabriel Hafner şi Andre Rigaut. Premiul pentru cea mai bună scenografie a ajuns la Cristian Niculescu, (filmul „Eva”), iar cea mai bună imagine a fost cea realizată de Marius Panduru, pentru „Periferic”. Cel mai bun scenariu original a fost numit cel scris de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, pentru „Felicia înainte de toate”.

●JURIUL● Juriul acestei prime ediţii a festivalului a fost prezidat de prorectorul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, prof. univ. dr. Manuela Cernat şi a fost alcătuit din: actorul Eusebiu Ştefănescu, preşedintele Asociaţiei Criticilor de Film, Dana Duma, preşedintele Institutului de Coaching, dr. Horea Murgu, scenaristul Sorin Lucian Ionescu şi editorul de imagine Dan Nanoveanu.



12