Premiu literar libanez pentru creativitatea Mihaelei Burlacu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premiu literar libanez pentru creativitatea Mihaelei Burlacu

Cultură 12 Mai 2010 / 00:00 548 accesări

De curând, cunoscuta autoare de carte din Constanţa, Mihaela Burlacu, şi-a adăugat în palmares o nouă distincţie literară: premiul „Naji Naaman” pentru creativitate, câştigat la un concurs internaţional la care au participat poeţi şi scriitori din peste 50 de ţări. Competiţia literară desfăşurată în Liban a avut 1012 concurenţi, dintre aceştia fiind premiaţi doar 47 de creatori din ţări precum: Canada, Spania, Muntenegru, România, Tunisia, Egipt, Maroc, Algeria şi Iordania. Din rândul celor 47 de laureaţi se disting doar şapte români, printre care şi sensibila constănţeancă Mihaela Burlacu.

În competiţie, Mihaela Burlacu s-a înscris cu două povestiri: „Ploaia”, text care se regăseşte, sub o altă formă, în volumul său de debut, intitulat „Te iubesc e prea puţin” şi „Cea mai fericită femeie din lume”, care se regăseşte în următorul volum de proză scurtă. Traducerea în limbă engleză a textelor a fost realizată de Cristian Ursea, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”.

Premiile literare „Naji Naaman” sunt decernate, din 2002, lucrărilor considerate cele mai „emancipate” literar, din punct de vedere al conţinutului şi stilului, cu scopul de a revigora şi dezvolta valorile umane.

„Naji Naaman afirmă: ‚Cultura liberă şi deschisă face pacea’. Am să continuu să aplic aceste principii nobile în continuare în viaţa mea, dar şi în cariera de scriitor. Aceasta este, poate, adevărata misiune a unui scriitor: cea de a fi uman”, a precizat Mihaela Burlacu.

Textele de proză scurtă ale autoarei, care, prin acest premiu, devine membru al Casei Naaman de Cultură, vor fi publicate într-o antologie.

Mihaela Burlacu, consilier superior în cadrul Direcţiei de Cultură a Consiliului Judeţean Constanţa, a fost distinsă cu premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România (2006), pentru volumul de proză scurtă „Te iubesc e prea puţin”, dar şi cu premiul revistei literare „Fereastra”. Aceasta este autoarea volumelor: „Te iubesc e prea puţin” (proză scurtă), „Rugaţi-vă pentru îngerii ascunşi” (2007), „Decalogul tăcerilor albastre” (2008) şi „O vară de necuprins” (2010). Mihaela Burlacu reuşeşte să ajungă la sufletul cititorului prin scriitura sinceră şi sensibilă.



12