În sala renovată, modernizată, a cinematografului „Studio\" din capitală, s-a desfăşurat, ieri, începând cu ora 11.00, festivitatea de acordare a premiilor Uniunii Cineaştilor din România pentru anul 2009. Era de aşteptat ca filmul lui Corneliu Porumboiu, „Poliţist. Adjectiv\", să obţină Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor. Juriul a avut şi un premiu special, acordat lui Andrei Gruszniczki, pentru „Cealaltă Irina\", film care i-a adus, de altfel, şi meritatul premiu de interpretare lui Andi Vasluianu, recent întors de la Mons, unde i s-a decernat acelaşi premiu, la Festivalul Filmului de Dragoste. „Jemanfişismul\" actorului s-a exprimat şi aici, ca o răbufnire de sinceritate ataşantă.
Nu voi comenta toate numele şi toate filmele din cele două liste, ale juriului pentru lungmetraj şi ale celui pentru scurtmetraj. Emoţionantă a fost prezenţa doamnei Dinică, în lacrimi, spre a ridica premiul cuvenit lui Gheorghe Dinică, pentru rolul din „Weekend cu mama\", unde interpretează ultimul său personaj. Dintr-o listă atât de lungă de premii, într-un an cinematografic bogat în premiere, ar mai fi de menţionat Premiul pentru scenariu (atribuit lui Cristian Mungiu pentru „Amintiri din Epoca de Aur\"), dar şi Premiul pentru regie, acordat lui Radu Mihăileanu pentru „Concertul\".
La scurtmetraje, nu se poate trece peste momentul Premiului pentru film eseu. Alina Cosmoiu, colega noastră, a urcat pe scenă în cea mai frapantă şi caldă prezenţă, cu siguranţă una dintre cele mai eclatante din festivitate, spre a ridica premiul in memoriam, mult meritat de Florin Orezeanu, care, a spus ea, „şi-ar fi dorit demult o asemenea recunoaştere din partea Uniunii Cineaştilor din România\".
Am lăsat la urmă un alt capitol important al premiilor din acest an, cu două jurii distincte, dar şi cu o atitudine firească, percutantă, din partea academicianului Mihnea Gheorghiu, preşedintele UCIN. Acesta a anunţat iniţierea unui nou premiu - Premiul academic - ţinând seama de necesitatea de a recompensa acele lucrări de incontestabilă valoare, de teorie, istorie şi critică de film, care cultivă gustul pentru cultura cinematografică. Academicianul Mihnea Gheorghiu a comentat elogios activitatea colaboratorului nostru, criticul de film Ioan Lazăr, autorul lucrării de referinţă „Filmele etalon ale cinematografiei româneşti (1897-2008)\". Iniţierea acestui premiu vine să recunoască valoarea operei unuia dintre criticii noştri de film cei mai importanţi.
Pentru a primi acelaşi premiu, a mai urcat pe scenă regizorul şi profesorul Laurenţiu Damian. Festivitatea s-a încheiat cu acordarea aceluiaşi premiu lui Sergiu Nicolaescu, cineastul care a marcat istoria filmului românesc prin opere fundamentale. În încheierea ceremoniei, a fost proiectat scurtmetrajul „Memoria trandafirului” de Sergiu Nicolaescu.