Săptămâna aceasta de dinaintea Sărbătorilor Crăciunului abundă în activităţi culturale în centrul cărora se află oamenii de teatru şi de cinema Iată, la Odeon, s-a sărbătorit Centenarul Teatrului Comoedia (1911-2011), cu o manifestare ce a cuprins, pe lângă lansarea unei monografii, şi un spectacol rememorativ, realizat de Florin Zamfirescu pornind de la un text referenţial semnat de Tudor Arghezi.
Asociaţia Culturală „Diallog”, avându-l ca fondator pe regizorul şi profesorul Alexa Visarion, a acordat, miercuri, premiile pentru 2011, fiecare purtând numele unui înaintaş memorabil: Emil Botta, Ştefan Iordache, Gheorghe Dinică etc. Cele 35 de premii au fost organizate pe trei compartimente, vizând o multitudine de aspecte: performanţă interpretativă, pedagogie vocaţională; creativitate şi experiment artistic, cercetare doctorală, excelenţă în constituirea unei opere unitare.
Academia Română a organizat, joi, ceremonia de acordare a premiilor pentru 2009. În Aula importantului for de cultură şi civilizaţie au fost prezente personalităţi de prim rang: academicieni, oameni de ştiinţă, scriitori, muzicieni, regizori, actori. Este prima dată când de la această sărbătoare a spiritualităţii româneşti a lipsit academicianul Mihnea Gheorghiu, preşedintele Secţiei Arte, Arhitectură, Audiovizual din cadrul Academiei Române, preşedintele Uniunii Cineaştilor, dispărut duminica trecută, la vârsta de 92 de ani.
La această ediţie, Premiul „Aristizza Romanescu” pentru creaţie teatrală şi cinematografică a fost acordat actriţei Irina Petrescu. Reamintim că premiul a mai fost atribuit în anii trecuţi şi altor personalităţi ale vieţii noastre artistice: Liviu Ciulei, Oana Pellea, Mircea Albulescu, Alexa Visarion.