Premiul de Excelenţă al UNITER, acordat regizorului Alexandru Tocilescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
In memoriam

Premiul de Excelenţă al UNITER, acordat regizorului Alexandru Tocilescu

Cultură 29 Februarie 2012 / 00:00 534 accesări

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a anunţat, ieri, premiile şi nominalizările pentru cea de-a XX-a ediţie a Galei UNITER 2012, care va avea loc la Sala Majestic a Teatrului Odeon din Capitală, pe 23 aprilie.

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a Senatului UNITER, vor fi premiaţi actorul Valer Dellakeza, actriţa Melania Ursu, regizorul Cristian Hadji-Culea, scenograful Judit Dobre-Kothay, iar pentru critică şi istorie teatrală - Ştefan Oprea. Vor mai fi acordate trei premii speciale, pentru muzică de teatru - Arpad Konczei, pentru teatru de copii - Anca Zamfirescu şi pentru teatru de păpuşi - Liviu Steciuc.

Premiul de Excelenţă al UNITER va fi acordat regizorului Alexandru Tocilescu (In memoriam).

Senatul UNITER a hotărât ca juriul de nominalizări să fie alcătuit din Monica Andronescu, Ion Cocora şi Ion Parhon.

VICTOR REBENGIUC, OANA PELLEA ŞI MARIANA MIHUŢ, PRINTRE NOMINALIZAŢI Pentru Cel mai bun spectacol au fost nominalizate „Ivanov\" de Anton Pavlovici Cehov la Teatrul „Bulandra\", Bucureşti, „Ultima zi a tinereţii\" după Tadeusz Konwicki la Teatrul Naţional „Radu Stanca\" Sibiu şi „Vizita bătrânei doamne\" de Friedrich Durrenmatt la Teatrul Naţional Bucureşti.

La categoria Cea mai bună regie concurează Laszlo Bocsardi pentru regia spectacolului „Caligula\" la Teatrul Naţional „Marin Sorescu\" din Craiova, Radu Alexandru Nica - spectacolul „Mountainbikers\" la Teatrul German de Stat din Timişoara şi Silviu Purcărete - „D\'ale carnavalului\" la Teatrul Naţional „Radu Stanca\" din Sibiu.

Pentru titlul de Cel mai bun actor în rol principal în competiţie au intrat Sorin Leoveanu pentru rolul titular din spectacolul „Caligula\" la Teatrul Naţional „Marin Sorescu\" din Craiova, Marian Râlea pentru Saşa Saveliev din „Îngropaţi-mă pe după plintă\" la Teatrul „Bulandra\" din Bucureşti şi Marius Turdeanu pentru rolul Emil Cioran din „Ispita Cioran\" la Teatrul Naţional „Radu Stanca\" din Sibiu.

La categoria Cea mai bună actriţă în rol principal s-au înscris Claudia Ieremia pentru rolul Zoe din „O scrisoare pierdută\" - Teatrul Naţional din Timişoara, Mariana Mihuţ pentru Bunica din spectacolul „Îngropaţi-mă pe după plintă\" - Teatrul „Bulandra\" Bucureşti şi Oana Pellea pentru „Vocea umană\" - Teatrul Metropolis Bucureşti.

La categoria Cel mai bun actor în rol secundar nominalizaţi au fost Balazs Bodolai, Victor Rebengiuc şi Cornel Scripcaru. De asemenea, la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar au intrat în competiţie Ioana Dragoş Gajdo, Emoke Kato şi Ana Ioana Macaria.

La categoria Debut, nominalizări au primit Attila Balogh pentru regia spectacolului „Trahinienele” de la Teatrul „Tamasi Aron\" din Sfântu Gheorghe, Raluca Vermeşan pentru rolul Helen din spectacolul „XXL\" la Teatrul ACT din Bucureşti şi Cătălin Vieru pentru rolul Hlestakov din spectacolul „Revizorul\" la Teatrul „Anton Pann\" din Râmnicu Vâlcea.

Pentru Cea mai bună scenografie au fost nominalizaţi Vioara Bara - Teatrul „Regina Maria\" din Oradea, Dragoş Buhagiar - Teatrul Naţional „Radu Stanca\" Sibiu şi Nikola Toromanov - Teatrul Naţional Bucureşti.

În competiţia pentru Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic au intrat piesele „Argentina\" de Ilinca Stihi, regia artistică Ilinca Stihi, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune, „Părintele Arsenie Boca - Taina Iubirii\" de Ion-Costin Manoliu, regia artistică Nicolae Mărgineanu, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune şi „Shylock\" de Gareth Armstrong, regia artistică Răzvan Popa, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune.



12