Premiul „Florin Orezeanu”, acordat la Festivalul Naţional „Sunetul Muzicii”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premiul „Florin Orezeanu”, acordat la Festivalul Naţional „Sunetul Muzicii”

Cultură 25 August 2009 / 00:00 1920 accesări

Casa de Cultură „Ion Creangă” din localitatea constănţeană Lumina a găzduit, în acest weekend, cea de-a II-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară pentru Copii şi Tineret „Sunetul Muzicii”. Manifestarea, organizată de Primăria şi Consiliul Local Lumina, a adus pe scenă 76 de concurenţi, care au intrat în competiţie pe cinci categorii de vîrstă: 5-8 ani, 9-10 ani, 11-12 ani, 13-15 ani şi 16-25. Festivalul a fost prezentat de Alina Cosmoiu şi Cătălina Agapie, cunoscute publicului şi din îndrăgita emisiune a Neptun TV, „Bărcuţa cu Poveşti”. Anul acesta, juriul l-a avut ca preşedinte pe Mihai Trăistariu, iar membrii au fost: Marius Cristel Marin – interpret de muzică populară, Dorina Ivanciu - inspector şcolar aria curriculară arte, Lucia Dumitrescu - solistă de muzică uşoară, cîştigătoarea Premiului I şi a Trofeului Festivalului Naţional de Interpretare „Mamaia 2007”, Raluca Sofrone - solistă de muzică uşoară, cîştigătoarea trofeului primei ediţii a Festivalului „Sunetul Muzicii” şi Liliana Cornilă - interpretă şi creatoare de modă. De asemenea, directorul festivalului a fost Elis Rotaru.

Deşi, în general, focul de tabără este cel care încheie un eveniment, la „Sunetul Muzicii” acesta a fost punctul de start, participanţii întîlnindu-se cu toţii, cu o zi inainte de concursul care a debutat vineri, pe plaja din Năvodari, unde au cîntat, au dansat, au legat prietenii, sentimente care au dominat intreg festivalul. „Nivelul a fost atît de ridicat că nu mi-a venit să cred. Este de apreciat efortul făcut de concurenţii din zonele mai îndepărtate ale ţării ca să ajungă aici - Vaslui, Giurgiu, Prahova, Galaţi, Bistriţa Năsăud, Călăraşi -, lucru care a făcut din acest festival, aflat de-abia la ediţia a II-a, un festival naţional în adevăratul sens al cuvîntului. Datorită interpretării, uneori, mediile concurenţilor au fost la fel sau foarte apropiate şi atunci am luat hotărîrea să acordăm acelaşi premiu mai multor concurenţi. Aş vrea să menţionez aici ajutorul primarului Dumitru Chiru, datorită căruia cîştigătorii au plecat acasă cu premiul integral, fără să-l împartă, chiar şi cînd s-au clasat cîte doi sau trei pe acelaşi loc”, a declarat preşedintele juriului, Mihai Trăistariu.

Competiţie strînsă între tinerele talente

În urma deliberărilor, juriul a decis ca, la categoria 5-8 ani, trofeul să ajungă la Ştefan Atîrgoviţoaie din Iaşi, Premiul I să fie acordat lui Yasemin Koc din Bucureşti şi lui Nicolae Adeţu – Bucureşti, Premiul al II-lea – Iulianei Nicola Dragu şi Anastasiei Ciornea din Constanţa, iar Premiul al III-lea – Alexiei Roman din Craiova şi Mariei Rebeca Neacşu din Braşov. La secţiunea 9-10 ani, trofeul a ajuns la Iulian Selea din Piteşti, iar Premiul I - la Maria Crăciun din Galaţi, Elena Păunescu şi Andreea Dragu din Constanţa. De asemenea, pe locul al II-lea s-a clasat Erika Isac din Constanta, iar Premiul al III-lea a fost cîştigat de Andreea Ştefan din Feteşti. La categoria 11-12 ani, trofeul a fost acordat Veronicăi Ciornea din Constanţa, Premiul I a ajuns la Andrei Loica din Bucureşti, Diana Petronela Luca din Piatra Neamţ şi Andrada Popa din Bucureşti. Locul al II-lea a fost ocupat de Claudiu Băluţă din Constanţa, iar locul al III - lea de: Ana Maria Cîrnu din Năvodari, Cristian Goaie din Constanţa, Adina Simen din Constanţa şi Elena Zlatov din Medgidia. Trofeul categoriei 13 - 15 ani a ajuns la Andreea Olariu din Constanţa, în timp ce pe locul I s-au clasat: Georgiana Blăgescu din Piatra Neamţ, Andreea Chitiul din Bistriţa Năsăud, Alexandra Şipos din Bucureşti şi Iolanda Ulmeţeanu din Constanţa. Diana Antonică din Constanţa a cîştigat Premiul al II-lea, iar Ioana Vişinescu din Piteşti şi Loreta Cazacu din Năvodari au ocupat locul al III-lea. Trofeul categoriei 16 – 25 de ani a fost obţinut de Cristina Bondoc din Tulcea.

În cadrul Festivalului Naţional de Muzică Uşoară pentru Copii şi Tineret „Sunetul Muzicii” - Lumina, 2009 a fost acordată o distincţie specială, în memoria regretatului om de televiziune Florin Orezeanu, care s-a stins din viaţă în urmă cu aproximativ o lună, pe 28 iulie. Premiul „Florin Orezeanu” din cadrul Festivalului „Sunetul Muzicii” a fost iniţiat de Casa de producţie Action Television Production. Distincţia a fost înmînată Anastasiei Ciornea din Constanţa, o mică intepretă în vîrsta de numai şase ani, pentru „talent, candoare şi bucuria de a cînta”, de către realizatoarea emisiunii „Bărcuţa cu Poveşti”, Alina Cosmoiu, co-autor, alături de Florin Orezeanu, al mai multor filme premiate la festivaluri internaţionale. „Ştiu că ar fi fost mîndru de cum s-a descurcat Anastasia, în acest festival şi m-am bucurat să o aud spunînd, la final, că dintre toate diplomele, preferata ei este ‘cea de la domnul Orezeanu’. El a încurajat-o permanent şi după fiecare emisiune Bărcuţa cu poveşti la care participa, Anastasia se ducea direct la dînsul şi îl întreba dacă a cîntat bine. Răspunsul era, invariabil, ‘Excelent!’ şi era mereu urmat de cel mai larg zîmbet al fetiţei”, a menţionat Alina Cosmoiu, realizatoarea „Bărcuţei cu Poveşti”.

Pe lîngă interpretare, mica artistă a avut şi o prezenţă deosebită, ceea ce a făcut ca juriul, condus de Mihai Trăistariu, să îi acorde şi Premiul al II-lea şi premiul special pentru personalitate. Anastasia face parte din echipa de bază a emisiunii „Bărcuţa cu Poveşti de la Aqua Magic” şi o are ca profesoară pe sora ei mai mare, Veronica Ciornea, care a obţinut trofeul categoriei 11-12 ani, în cadrul aceluiaşi festival.

Apreciatul om de televiziune Florin Orezeanu - în amintirea căruia a fost iniţiat şi premiul special al Festivalului „Sunetul Muzicii” -, trecut în nefiinţă în luna iulie a acestui an, în urma unei boli necruţătoare, s-a născut în anul 1948, la Tîrgu-Jiu, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Secţia Imagine. A fost director de imagine şi realizator la Televiziunea Română şi, vreme de cîţiva ani, a ocupat funcţia de director general al Neptun TV. În ultimii ani s-a remarcat datorită scurt-metrajelor de excepţie pe care le-a realizat şi care au adus României importante premii internaţionale. A cîştigat un premiu APTR pentru pelicula „Tinerii din Amsterdam” şi premiul Uniunii Cineaştilor din România cu filmul „Concurs de formula III”. A fost membru al Uniunii Cineaştilor din România şi al Asociaţiei Europene de Film pentru Copii de la Bruxelles. Cu trei dintre scurtmetrajele realizate împreună cu Alina Cosmoiu a cîştigat şapte premii internaţionale de marcă. Filmul „Sometimes Paganini” a fost distins cu premiul special al Juriului la Festivalul Naţional de Film „Şapte Arte” în 2006. Pelicula „Antrenamentul” a cîştigat premiul pentru cel mai bun documentar la Barcelona, trofeul Paladino d’Oro la Palermo, dar şi un premiu la Festivalul Internaţional de film de la Milano. Acelaşi film a fost nominalizat pentru premiul UNICEF. Scurt-metrajul „Echipa” a obţinut, în Cehia, premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film Sportiv, premiul al II-lea la Festivalul de Film de la Hanoi şi un trofeu Paladino d’Oro la Palermo, în 2008. Testamentul artistic al lui Florin Orezeanu este însă pelicula Paganini’s Water Colours, la care a lucrat timp de trei ani şi care a fost finalizată în prima jumătate a lui 2009.



12