La aproape 50 de ani după ce Boris Leonidovici Pasternak, autorul romanului "Doctor Jivago", a cîştigat premiul Nobel pentru Literatură, o carte apărută în Rusia dezvăluie faptul că Serviciile Secrete americane au facilitat în mod secret acordarea acestui premiu, pentru a stînjeni regimul de la Kremlin, care interzisese cartea. Agenţii americani au condus o operaţiune menită să ducă la publicarea în limba rusă a romanului "Doctor Jivago", pentru a îndeplini regulile premiilor Nobel, care cer ca lucrările să fie luate în considerare doar în limba în care au fost scrise.
Ecranizat de David Lean într-un film care a cîştigat cinci premii Oscar, romanul "Doctor Jivago" a fost publicat iniţial la Milano, în anul 1957. Povestea tragică a unui doctor poet şi a iubirii vieţii lui pe fundalul Revoluţiei bolşevice a fost interzisă în Uniunea Sovietică pînă în 1987. Boris Pasternak a trimis mai multe copii ale manuscrisului în limba rusă prietenilor din Vest. Istoricii au descoperit recent o scrisoare de la un fost agent CIA, care descrie operaţiunile care au urmat. Serviciile Secrete americane, cu ajutorul serviciilor de informaţie britanice, au furat o copie dintr-un avion care a aterizat forţat la Malta. În timp ce pasagerii au aşteptat, timp de două ore, agenţii au luat manuscrisul dintr-o geantă, l-au fotografiat şi l-au pus la loc. CIA a publicat, apoi, ediţia în limba rusă, simultan în Europa şi în America. Membrii Academiei Suedeze au fost surprinşi cînd le-au fost prezentate exemplarele din ediţia rusească exact înainte ca înscrierile pentru ediţia din 1958 a premiilor Nobel să se închidă.
La două zile după ce a aflat că a cîştigat, scriitorul a trimis o telegramă Academiei: “Profund recunoscător, emoţionat, mîndru, uluit, tulburat”. După alte patru zile, la presiunea Kremlin-ului, Boris Pasternak a trimis o a doua telegramă: “Trebuie să refuz acest premiu nemeritat care mi-a fost acordat. Va rog să nu primiţi respingerea cu neplăcere”.
Boris Pasternak a fost hărţuit de KGB şi ameninţat cu expatrierea. După moartea sa, în anul 1960, Kremlin-ul a dispus arestarea amantei sale, Olga Ivinskaya, care alături de fiica sa, a fost acuzată că a primit venituri ilegale ca urmare a publicării romanului "Doctor Jivago" în străinătate. Olga Ivinskaya a fost condamnată la opt ani de muncă silnică în Siberia, iar fiica sa, la trei ani. Cu toate aceastea, o serie de proteste ce au avut loc la nivel internaţional au condus, în cele din urmă, la eliberarea, cu patru ani mai devreme, a Olgăi Ivinskaya.
“Tatăl meu nu a jucat niciun rol în publicarea ediţiei ruseşti a acestui roman şi nici nu a avut vreo idee despre interesul nutrit de CIA”, a spus Evgheni Pasternak, care a acceptat premiul Nobel pentru tatăl său abia în 1989. “Tatăl meu nu s-a aşteptat niciodată să primească acest premiu. Din păcate, i-a adus multă tristeţe şi suferinţă", a conchis acesta.