Scriitorului chinez Mo Yan a fost anunţat ieri, de Comitetul Nobel de la Stockholm, drept câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură. Mo Yan este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori chinezi contemporani, dar şi unul dintre cei mai pirataţi autori de limbă chineză din lume, fiind descris adesea drept ”un magnet pentru publicul cititor”. Mo Yan a fost premiat pentru ”modul de un realism halucinant în care îmbină poveştile populare cu istoria şi contemporanul”. Realismul scriiturii sale şi ataşamentul faţă de zona sa natală din China orientală i-au atras acestui romancier în vârstă de 57 de ani comparaţii cu columbianul Gabriel Garcia Marquez, americanul William Faulkner, cehul Franz Kafka şi francezul Francois Rabelais.
Mo Yan, în traducere din limba chineză, Nu vorbi, este pseudonimul scriitorului Guan Moye. Născut în 1955, în provincia Shandong din estul Chinei, Mo Yan publică prima povestire în 1981, ”Potopul din noaptea de primăvară”. În 1985 îi apare prima operă de dimensiuni mai mari, ”Ridichea străvezie”, care se bucură de un mare succes. Devine celebru în China cu volumul ”Sorgul roşu”, publicat în 1987. La notorietatea autorului contribuie şi cunoscutul film din 1987 al lui Zhang Yimou, ”Sorgul roşu”, recompensat cu Ursul de Aur la Berlin, în 1988 şi care se bazează pe primele două capitole din textul lui Mo Yan. Volumul a fost tradus şi în limba română, în 2008, la Humanitas Fiction.
Scriitorul a publicat peste 80 de povestiri şi peste zece romane în ultimii 20 de ani. După cărţile sale au mai fost realizate filme precum ”Vremuri fericite” din 2000, de Zhang Yimou şi ”Nuan” din 2003, de Huo Jianqi. Mai mult decât orice alt scriitor chinez, Mo Yan are una dintre cele mai bune reprezentări internaţionale, opera sa fiind tradusă în mai multe limbi străine. Considerat un reprezentant al mişcării literare chineze optzeciste, Mo Yan s-a remarcat prin stilul scriitoricesc propriu, fiind adesea desemnat cel mai bun reprezentant internaţional al culturii chineze.