Cercetătorii Bruce Beutler, Jules Hoffmann şi Ralph Steinman au câştigat Premiul Nobel pentru Medicină în 2011, pentru munca lor de cercetare asupra sistemului imunitar uman, conform unui comunicat al Comitetului Nobel de la Stockholm. ”Laureaţii premiului Nobel pentru Medicină din acest an au revoluţionat modul în care înţelegem sistemul imunitar uman, descoperind o serie de principii cheie ale funcţionării acestuia”, conform comunicatului dat publicităţii de Institutul Karolinska din Suedia. Bruce Beutler şi Jules Hoffmann vor împărţi jumătate din premiul în valoare de zece milioane de coroane suedeze, echivalentul a circa un milion de euro, în timp ce moştenitorii canadianului Ralph Steinman vor primi cealaltă jumătate. Din păcate, Ralph Steinman a încetat din viaţă, în urmă cu patru zile, fiind răpus de un cancer pancreatic.
Bruce Beutler, născut în 1957, cercetător american care în prezent lucrează la Institutul de Cercetare Scripps din California, şi Jules Hoffmann, în vârstă de 70 de ani, născut în Luxemburg dar care şi-a desfăşurat majoritatea carierei în Franţa, au descoperit proteinele receptoare ce pot recunoaşte microorganismele şi care activează imunitatea înnăscută, primul pas al răspunsului imun al corpului. Ralph Steinman, născut în 1943, în Canada, cercetător afiliat la Universitatea Rockefeller din New York, a descoperit celulele dendritice ale sistemului imunitar şi capacitatea lor unică de a activa şi reglementa imunitatea adaptivă, ultimul stadiu al răspunsului imun în timpul căruia microorganismele sunt îndepărtate din corp. Împreună, cele două descoperiri furnizează noi perspective în activarea şi reglementarea sistemului imunitar. Aceste descoperiri au făcut posibilă dezvoltarea de noi metode pentru prevenirea şi tratarea bolilor, de pildă vaccinuri îmbunătăţite împotriva infecţiilor, dar ajută totodată în încercările de a stimula sistemul imunitar pentru a ataca tumorile.
Premiul Nobel pentru Medicină deschide, în mod tradiţional, săptămâna Nobel, în fiecare an. Săptămâna Nobel continuă astăzi cu anunţarea premiului pentru Fizică, mâine cu cel pentru Chimie, Literatură, joi, şi premiul pentru Economie pe data de 10 octombrie. Premiul Nobel pentru Pace va fi decernat vineri, la Oslo, iar în acest an, laureatul ar putea fi unul dintre reprezentanţii aşa-numitei Primăveri Arabe, valul de revoluţii ce a cuprins statele arabe în 2011. Comitetul Nobel din Norvegia, care va decerna premiul pentru Pace, va alege laureatul de pe o listă record cu 241 de nominalizaţi. Premiile Nobel vor fi atribuite la Stockholm şi la Oslo, pe data de10 decembrie.