Premiul Nobel pentru Pace, acordat disidentului chinez Liu Xiaobo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premiul Nobel pentru Pace, acordat disidentului chinez Liu Xiaobo

Monden 09 Octombrie 2010 / 00:00 384 accesări

Premiul Nobel pentru Pace pe 2010 a fost acordat, ieri, disidentului chinez Liu Xiaobo, pentru lupta sa îndelungată şi nonvioletă pentru drepturile fundamentale ale omului în China. Timp de aproape două decenii, Liu Xiaobo a promovat aplicarea drepturilor omului în China. A participat la protestele din piaţa Tiananmen în 1989 şi a fost unul dintre autorii Cartei 08, un manifest pentru democratizarea Chinei, publicat la aniversarea a 60 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, la 10 decembrie 2008. În anul următor, Liu Xiaobo a fost condamnat la 11 ani de închisoare şi doi ani de privare de drepturi politice pentru incitare la subminarea puterii de stat. Acesta a susţinut permanent că sentinţa sa încalcă atât Constituţia Chinei, cât şi drepturile fundamentale. Liu Xiaobo este căsătorit şi nu are copii.

China a protestat vehement la acordarea acestui premiu. Regimul de la Beijing a atras atenţia că acordarea Premiului Nobel disidentului Liu Xiaobo ar putea fi interpretată ca un gest neamical, riscând să afecteze relaţiile dintre China şi Norvegia. „Liu Xiaobo este un infractor condamnat de sistemul judiciar chinez pentru încălcarea legilor chineze. A acorda Premiul Nobel unei asemenea persoane este contrară principiilor acestei distincţii şi reprezintă o alterare a acestui ideal”, precizează diplomaţia chineză. Premierul Norvegiei, Jens Stoltenberg, i-a transmis felicitări disidentului chinez Liu Xiaobo, în pofida presiunilor omologilor de la Beijing. Totodată, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a cerut Chinei eliberarea imediată şi necondiţionată a lui Liu Xiaobo.

Cei cinci membri ai Comitetului Nobel pentru Pace sunt numiţi de Parlamentul norvegian, dar au statut de independenţi. Nu se ştie nici cine va veni la Oslo pentru a ridica Premiul Nobel pentru Pace. Premiul este în mod tradiţional înmânat la Oslo pe data de 10 decembrie, dată aniversară a morţii fondatorului său, industriaşul şi filantropul suedez Alfred Nobel. Soţia laureatului premiului Nobel pentru pace 2010 declara, ieri, că se pregăteşte să îşi viziteze soţul în închisoarea din nordul Chinei şi că îşi împachetează lucrurile sub supravegherea poliţiei.

Vestea atribuirii, vineri, a Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo a făcut înconjurul lumii, dar a fost cenzurată pe principalele site-uri de Internet din China. Căutarea după cuvintele-cheie premiu Nobel, pace, Liu Xiaobo nu oferea niciun rezultat pe marile portaluri de informaţie şi motoare de căutare ca Sina, Sohu şi Baidu. Cenzura a fost aplicată şi pe Weibo, o reţea socială similară reţelei Twitter. Jurnalul de seară al postului oficial de televiziune CCTV şi-a deschis ediţia cu informaţii despre inundaţiile din insula chineză Hainan. În această ţară, cenzura faţă de opiniile care critică Guvernul sau evocă problema drepturilor omului este foarte activă. Site-urile sensibile politic sunt cenzurate, iar autorităţile de la Beijing controlează îndeaproape Internetul pentru a nu permite opiniilor disidente să se organizeze.



12