Premiul Nobel pentru Pace pune accentul pe implicarea femeilor în societate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un semnal puternic

Premiul Nobel pentru Pace pune accentul pe implicarea femeilor în societate

Monden 08 Octombrie 2011 / 00:00 513 accesări

CELE MAI CONTROVERSATE PREMII Premiul Nobel pentru Pace 2011 le-a fost acordat lui Ellen Johnson Sirleaf, preşedintele Liberiei, lui Leymah Gbowee şi lui Tawakkul Karman. Premiul le-a fost acordat pentru lupta lor nonviolentă pentru siguranţa femeilor şi pentru dreptul femeilor de a participa deplin la făurirea păcii. Comitetul Nobel de la Oslo a subliniat că nu pot fi obţinute democraţie şi pace de durată în lume, dacă femeile nu obţin aceleaşi oportunităţi ca bărbaţii pentru a influenţa dezvoltarea la toate nivelurile societăţii. În octombrie 2000, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat Rezoluţia 1325, care a făcut pentru prima dată din violenţa împotriva femeilor în conflictele armate un subiect de securitate internaţională şi care a subliniat necesitatea ca femeile să devină participanţi cu drepturi egale cu bărbaţii în procesele de pace şi în eforturile pentru pace în general, a amintit comitetul.

Cele mai discutate dintre distincţiile Nobel, premiile pentru pace, ar trebui să puncteze, conform motivaţiei Comitetului Nobel, efortul de a promova drepturile şi libertăţile umane, medierea conflictelor internaţionale şi lupta pentru dezarmare. De-a lungul timpului, aria de acoperire a Premiului Nobel pentru pace s-a extins la apărarea mediului, la eforturile împotriva încălzirii globale sau a luptei împotriva sărăciei. Nu de puţine ori, însă, se regăsesc printre nominalizaţi figuri controversate sau, din contră, absenţa unor nume emblematice ale luptei pentru pace. Decizia din anul 2011 va fi considerată un semnal puternic în favoarea femeilor în special, în ţările în curs de dezvoltare. Comitetul Nobel speră că premiul acordat lui Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee şi Tawakkul Karman va ajuta la oprirea încălcării drepturilor femeilor ce are loc încă în multe ţări şi va duce la valorificarea potenţialului important pentru democraţie şi pace pe care îl pot reprezenta femeile.

CURAJUL UNOR LUPTĂTOARE Ellen Johnson Sirleaf este prima femeie aleasă în mod democratic preşedinte în Africa. De la învestirea sa în funcţie, în 2006, a contribuit la asigurarea păcii în Liberia şi la promovarea dezvoltării economice şi sociale, precum şi la consolidarea poziţiei femeilor. Leymah Roberta Gbowee a mobilizat şi organizat femeile, depăşind diviziunile etnice sau religioase, pentru a pune capăt războiului îndelungat din Liberia şi pentru a asigura participarea femeilor la alegeri. Aceasta a depus eforturi pentru a spori influenţa femeilor în Africa de Vest în timpul şi după război. Încheierea războiului a condus la alegerea lui Ellen Johnson Sirleaf ca preşedinte al Liberiei, prima femeie preşedinte din Africa. La rândul său, Tawakkul Karman a jucat un rol important în lupta pentru drepturile femeilor, pentru democraţie şi pentru pace în Yemen în cele mai grele condiţii, atât înainte, cât şi în timpul Primăverii Arabe. Este politiciană şi activistă a drepturilor omului care conduce grupul „Jurnalistele fără lanţuri”. A înfiinţat acest grup în 2005 pentru promovarea drepturilor omului, mai ales libertatea de opinie şi expresie şi drepturile omului. Tawakkul Karman a primit ameninţări, dar şi tentaţii din partea autorităţilor, prin telefoane şi scrisori, din cauză că a refuzat să accepte respingerea de către Ministerul Informaţiilor a cererii de înfiinţare a unui ziar şi a unui radio pentru mişcarea sa. Din 2007 până în 2010, a condus periodic demonstraţii în Piaţa Libertăţii din capitala Sanaa.



12