Premiul Nobel pentru Ştiinţe Economice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premiul Nobel pentru Ştiinţe Economice

Monden 11 Octombrie 2011 / 00:00 428 accesări

Profesorul Thomas J. Sargent de la Universitatea New York şi profesorul Christopher A. Sims de la Universitatea Princeton au primit premiul Nobel pentru Ştiinţe Economice, pentru cercetarea empirică privind sistemul cauză-efect în macroeconomie, a anunţat, ieri, Academia Suedeză de Ştiinţe. Oficial numită ”Premiul Băncii Suediei în ştiinţe economice, în memoria lui Alfred Nobel”, distincţia este decernată din anul 1969 şi finanţată de Banca Centrală Suedeză, cu un cec de zece milioane de coroane, ca şi celelalte premii Nobel.

Laureaţii de anul acesta, profesorii americani Thomas Sargent şi Christopher Sims, au studiat relaţiile de cauzalitate între aşteptări, deciziile politice şi activitatea economică. ”Cum sunt PIB-ul şi inflaţia afectate de o creştere temporară a ratei dobânzii sau de o scădere a taxelor? Ce se întâmplă dacă o bancă centrală face o schimbare permanentă privind ţinta stabilită a inflaţiei sau dacă un guvern îşi modifică obiectivul pentru echilibru bugetar? Laureaţii de anul acesta pentru ştiinţe economice au dezvoltat metode de a răspunde la aceste întrebări şi la multe altele privind relaţia de cauzalitate între politica economică şi diferite variabile macroeconomice, precum PIB-ul, inflaţia, rata şomajului şi investiţiile”, a explicat Academia Suedeză de Ştiinţe. Acestea sunt, de obicei, relaţii cu dublu sens: politica afectează economia dar şi economia afectează politica, se adaugă în motivaţia premiului. Aşteptările privind viitorul sunt principalele aspecte al acestor relaţii. Aşteptările sectorului privat privind activitatea economică şi politica influenţează deciziile privind salariile, economiile şi investiţiile. În paralel, deciziile economico-politice sunt influenţate de aşteptări în legătură cu evoluţia din sectorul privat.

Metodele laureaţilor pot fi aplicate pentru a identifica aceste relaţii de cauzalitate şi pentru a explica rolul aşteptărilor. Ceea ce face posibilă aprecierea efectelor unor măsuri politice neaşteptate, precum şi a schimbărilor politice sistematice.

Taguri articol


12