Premiul pentru Medicină deschide sezonul Nobel

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cele mai prestigioase distincţii

Premiul pentru Medicină deschide sezonul Nobel

Monden 08 Octombrie 2013 / 00:00 339 accesări

Cercetătorii americani James E. Rothman, Randy W. Schekman şi germanul Thomas C. Südhof au deschis seria de premii Nobel cu distincţia pentru Medicină, pe 2013. Aceştia au fost recompensaţi cu Premiul Nobel pentru descoperirile lor în domeniul sistemului care reglează traficul intracelular, un sistem major de transport din celulele noastre. Cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru descoperirea sistemului de transport din interiorul celulei, graţie căruia moleculele sunt transportate în celulă în locul potrivit, la momentul potrivit, se afirmă în comunicatul Comitetului Nobel.

OAMENII POTRIVIŢI, LA MOMENTUL POTRIVIT Fiecare celulă este o „uzină” care produce şi exportă molecule. De exemplu, insulina este sintetizată şi eliberată în fluxul sangvin, iar o serie de semnale chimice, denumite neurotransmiţători, sunt transmise de la o celulă nervoasă la alta. Aceste molecule sunt transportate în celulă în mici pachete, denumite vezicule. Cei trei laureaţi ai Premiului Nobel pentru Medicină din 2013 au descoperit principiile moleculare care guvernează felul în care acest „cargo” este condus la locul potrivit şi la momentul potrivit, în celulă. Randy Schekman a descoperit un set de gene care reglează traficul acelor vezicule. James E. Rothman a descoperit proteina care permite veziculelor să fuzioneze cu ţintele lor, pentru a se putea face transferul cargoului. La rândul său, Thomas Südhof a descoperit felul în care semnalele chimice instruiesc veziculele „să basculeze” încărcătura pe care o transportă cu mare precizie. Cei trei cercetători au dezvăluit în premieră extrem de precisul sistem de control care administrează transportul şi livrarea cargoului celular. Perturbaţiile din acest sistem au efecte grave şi pot duce la declanşarea unor boli severe, precum maladiile neurodegenerative, diabetul şi bolile imunitare. Anul trecut, Premiul Nobel pentru Medicină a revenit cercetătorilor John B. Gurdon, din Marea Britanie, şi Shinya Yamanaka, din Japonia, pentru cercetările lor în domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule suşă, capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman.

PREVIZIUNI Sezonul Nobel va continua, azi, cu Premiul pentru Fizică. Mâine va fi decernat Premiul Nobel pentru Chimie, iar joi, cel pentru Literatură. Câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace, singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel, va fi anunţat vineri. Premiul Nobel pentru Economie va fi decernat luni, 14 octombrie. Ca de obicei, laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de opt milioane de coroane suedeze, circa 930.000 de euro, care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie. Laureaţii îşi vor primi Premiile Nobel în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel, în 1986.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru Economie, instituit în anul 1968, de Banca Centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament. Acest sezon al Premiilor Nobel i-ar putea răsplăti pe fizicienii care au descoperit „particula lui Dumnezeu”, dar şi pe adolescenta pakistaneză Malala, care şi-a riscat viaţa pentru convingerile ei. Paleta candidaţilor arată că Premiul Nobel, considerat cea mai prestigioasă recompensă din lume, încoronează lupte intelectuale împotriva enigmelor naturii, precum şi pe cele, mai periculoase, împotriva încălcărilor drepturilor omului. Alţi favoriţi la casele de pariuri sunt Denis Mukwege, medic care îngrijeşte femeile violate în Republica Democratică Congo, şi Bradley Manning, fost soldat american, condamnat pentru că a transmis către WikiLeaks documente oficiale. La Premiul pentru Literatură, favoriţi sunt consideraţi japonezul Haruki Murakami, americanca Joyce Carol Oates şi mai puţin cunoscuţii Peter Nadas din Ungaria şi Jon Fosse din Norvegia. Economia este domeniul care încheie perioada de acordare a premiilor, pe 14 octombrie. Favoriţi sunt americanii. Hubert Fromlet, economist suedez care are la activ mai multe pronosticuri ce s-au adeverit, i-a numit în cotidianul „Svenska Dagbladet” pe Robert Barro şi Stephen Ross, dar crede şi în şansele unui francez, mai tânăr decât media laureaţilor pentru economie: Jean Tirole.



12