Premiul Pulitzer pentru afacerea Snowden

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premiul Pulitzer pentru afacerea Snowden

Monden 16 Aprilie 2014 / 00:00 427 accesări

Cotidianele britanic ”The Guardian” şi american ”The Washington Post”, care au publicat dezvăluirile lui Edward Snowden despre programele americane de supraveghere, au fost recompensate, la New York, cu Premiul Pulitzer, unul dintre cele mai prestigioase în materie de jurnalism, cele două publicaţii obţinându-l la categoria ”Serviciu public”. Juriul Pulitzer, a cărui decizie a fost foarte aşteptată, a ales să recompenseze mai degrabă publicaţiile, nu jurnaliştii autori ai articolelor, pentru ”un exemplu distins de serviciu public meritoriu al unei publicaţii sau site de ştiri”. Publicaţiile au fost recompensate cu o medalie de aur.

Cele două cotidiane s-au făcut portavocea dezvăluirilor lui Edward Snowden, un fost consultant al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA), despre amploarea programelor americane de supraveghere. Aceste dezvăluiri provenite din documente furnizate de fostul consultant al NSA au deranjat administraţia americană şi au tensionat relaţiile SUA cu ţări aliate, furioase să descopere că administraţia de la Washington înregistra inclusiv conversaţiile private ale unora dintre liderii lor. Dezvăluirile lui Edward Snowden au provocat, de asemenea, o dezbatere aprinsă în SUA cu privire la meritele şi moralitatea unor astfel de programe de supraveghere.

PEDEAPSĂ MENŢINUTĂ Răsfăţat de presă, Edward Snowden a reuşit până acum să eludeze justiţia americană, fiind catalogat de o serie de politicieni drept ”trădător”. Mai puţin norocos a fost însă militarul american Bradley Manning, care ispăşeşte o pedeapsă de 35 de ani de închisoare pentru cea mai mare scurgere de informaţii secrete din istoria SUA. Comandantul Curţii Marţiale care l-a condamnat a confirmat, luni, pedeapsa acestuia, anunţând că cererea de graţiere a fost respinsă. Generalul Jeffrey Buchanan, comandantul general al Curţii Marţiale, a confirmat aşteptările şi verdictele pronunţate de Curte, după examinarea unei cereri de graţiere depuse în martie, la autoritatea superioară a Curţii Marţiale, de către fostul avocat al lui Bradley Manning, David Combs.

Militarul Bradley Manning a fost recunoscut vinovat de activităţi de spionaj şi fraudă, pentru scurgerea a 700.000 de documente diplomatice şi militare confidenţiale. Bradley Manning, ale cărui tulburări de identitate sexuală au fost discutate pe larg în cursul procesului său, a cerut după condamnare să fie numit de-acum Chelsea, oferind asigurări că se simte mai mult femeie decât bărbat. Chelsea Manning este încarcerată la Fort Leavenworth, în Kansas.

Taguri articol


12