Premiul Saharov, câștigat de un medic ce îngrijește femei violate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premiul Saharov, câștigat de un medic ce îngrijește femei violate

Monden 23 Octombrie 2014 / 00:00 659 accesări

Medicul Denis Mukwege, care îngrijește, în clinica sa din Bukavu, femei victime ale violențelor sexuale în estul Republicii Democrate Congo (RDC), a câștigat Premiul Saharov 2014, a anunțat președintele Parlamentului European, Martin Schulz. ”Felicitări doctorului Mukwege”, a indicat Martin Schulz pe Twitter, precizând că o mențiune specială a fost oferită mișcării Euromaidan, aflată în centrul manifestațiilor pro-occidentale din Ucraina.

Denis Mukwege, în vârstă de 59 de ani, este cunoscut pentru ajutorul pe care îl oferă femeilor violate în estul RDC. El a creat un spital și o fundație în cartierul Panzi din Bukavu, pentru a îngriji victimele acestei adevărate arme de război. Lupta sa îl expune la pericole. La 25 octombrie 2012, el a scăpat unei tentative de asasinat în cursul căreia unul dintre angajații săi a fost ucis. Medicul ginecolog Denis Mukwege ar fi putut să rămână și să lucreze în Franța, însă a făcut alegerea de a se întoarce în țara sa și de a rămâne acolo, în pofida violențelor. Alte două finaliste s-au aflat în cursă: mișcarea Euromaidan și Leyla Yunus, o militantă pentru drepturile omului închisă în Azerbaidjan. Parlamentul European a ales să acorde o mențiune specială mișcării ucrainene, apărută în noiembrie 2013, pentru a protesta împotriva deciziei oficialilor de la Kiev de a amâna semnarea unui acord de asociere cu UE. PE va trimite o delegație în Azerbaidjan pentru a se întâlni și a o susține pe Leyla Yunus.

Premiul Saharov, acordat în fiecare an, începând din 1988, de către Parlamentul European, recompensează personalități sau colective care s-au făcut remarcate în apărarea drepturilor omului. În valoare de 50.000 de euro, premiul va fi înmânat într-o ceremonie solemnă, la 26 noiembrie, la Strasbourg. Președintele PE și președinții de grupuri politice sunt cei care aleg laureatul dintr-o listă stabilită în prealabil de eurodeputați.

PREMIU DE 100.000 DE DOLARI În 2012, tânăra pakistaneză Malala Yousafzai a fost aleasă pentru lupta sa în favoarea dreptului la educație, fiind recompensată în acest an cu Premiul Nobel pentru Pace, pentru care și numele lui Denis Mukwege a fost invocat în mai multe rânduri. De altfel, Malala Yousafzai, militantă a drepturilor copiilor și cea mai tânără laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a primit și o distincție acordată anual de o instituție americană și a promis că va dedica cei 100.000 de dolari primiți ca recompensă educației din Pakistan. National Constitution Yousafzai Center, muzeul de istorie din Philadelphia, a recompensat-o pe Malala cu Liberty Medal pentru curajul și determinarea sa în fața adversității și pentru a fi servit drept portavoce a celor ale căror drepturi și libertăți au fost încălcate. În discursul său, tânăra de 17 ani și-a exprimat dorința ca cei 57 de milioane de copii care nu merg la școală să aibă dreptul la educație. ”Sunt onorată că am primit această medalie”, a declarat aceasta. Malala Yousafzai a făcut apel la Guvernul țării sale să nu mai cheltuiască bani pentru arme și să investească în viitorul copiilor. ”Educația este cea mai bună armă pentru a combate sărăcia, ignoranța și terorismul. Cer lumii întregi să spună NU războiului”.

Tânăra, care trăiește în prezent în Marea Britanie, s-a erijat ca figură majoră de luptă pentru dreptul la educație al fetelor în țara sa natală. La 9 octombrie 2012, talibanii pakistanezi au oprit autobuzul școlar în care călătorea și au împușcat-o în cap, pe motiv că aduce atingere Islamului. Pe lista laureaților Liberty Medal se află George Bush tatăl, Bill Clinton, Nelson Mandela, Shimon Peres, Kofi Annan și Bono, solistul trupei U2.



12