Premiul special al juriului şi Marele Premiu al Bienalei „Ion Andreescu” au ajuns la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premiul special al juriului şi Marele Premiu al Bienalei „Ion Andreescu” au ajuns la Constanţa

Cultură 03 Noiembrie 2010 / 00:00 2800 accesări

Creativitatea, talentul şi efortul apreciatelor artiste plastice constănţene Gabriela Gheorghe şi Anca Deaconu au fost recunoscute şi încununate cu două distincţii deosebit de importante, Marele Premiu, respectiv Premiul Special al Juriului, la cea de-a VII-a ediţie a Bienalei „Ion Andreescu” - pictură, sculptură, grafică şi arte decorative - de la Buzău. Decernarea premiilor a avut loc pe 27 octombrie, la Galeriile de artă „Ion Andreescu” din oraş, iar lucrările pot fi admirate pe simeze până la sfârşitul lunii noiembrie.

Artist cu vocaţie de pedagog, Gabriela Gheorghe - cunoscută pentru dăruirea cu care le împărtăşeşte copiilor, adolescenţilor şi tinerilor secretele picturii - a absolvit Academia Naţională de Artă Bucureşti - secţia Pictură, la clasa profesorului Vladimir Zamfirescu. Lucrarea cu care a câştigat Marele Premiu al Bienalei „Ion Andreescu”, dipticul „Interior”, reflectă lupta artistului cu sine însuşi, punându-i în valoare talentul şi seriozitatea artistică. Din palmaresul său mai face parte: Premiul „Ariana şi Ion Nicodim” (1996), Premiul „Maimeri” (1997) şi Premiul special pentru pictură „Lions Club”.

Câştigătoare a Premiului Special al Juriului - pentru o compoziţie de mari dimensiuni, realizată în tehnică mixtă - Anca Deaconu este absolventă a Facultăţii de Arte Plastice şi Decorative - specializarea Pedagogia artei, din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa, fiind licenţiată a Universităţii de Arte din Cluj. La fel ca şi colega sa, Anca Deaconu le împărtăşeşte şi celorlalţi din tainele picturii, fiind profesor la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”.

Cele două premii importante obţinute de Gabriela Gheorghe şi Anca Deaconu reprezintă a confirmare a talentului celor două pictoriţe de la malul mării, membre ale Filialei Constanţa I a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România. „Această recunoaştere legitimează încă o dată valoarea plasticienilor noştri. Ne face o deosebită plăcere faptul ca aceste premii ale unui eveniment de mare prestigiu precum Bienala „Ion Andreescu” au ajuns la malul mării”, a apreciat criticul de artă Alice Dinculescu.

Misiunea juriului, prezidat de reputatul critic de artă Corneliu Antim - care a fost şi curatorul Bienalei „Ion Andreescu” - a fost extrem de dificilă, acesta trebuind să selecteze din aproximativ 280 de lucrări semnate de 160 de artişti din întreaga ţară.

Din componenţa juriului au mai făcut parte preşedintele Filialei UAP Buzău, Florin Menzopol şi vicepreşedinţii Valeriu Şuşnea şi Mihai Hlihor.

La Bienela buzoiană, Constanţa a mai fost reprezentată de Iulia

Pană, Mariana Constantinescu şi Florentin Sârbu.

Taguri articol


12