PĂSTRAREA MOŞTENIRII CULTURALE Organizaţia Europa Nostra şi Comisia Europeană au lansat ediţia din 2013 a Premiului UE pentru conservarea patrimoniului cultural sau Premiul Europa Nostra, ce recompensează cele mai importante realizări în domeniul conservării patrimoniului cultural. În fiecare an, Europa Nostra şi UE recompensează cele mai importante realizări în domeniul patrimoniului cultural. Premiile pentru realizări deosebite în domeniul conservării patrimoniului vor fi acordate pentru următoarele patru categorii: Conservare; Cercetare; Contribuţii exemplare ale persoanelor fizice sau organizaţiilor; Educaţie, formare şi sensibilizare.
În 2012, Mănăstirea Golia din Iaşi şi Paraschiva Kovacs din Satu Mare, judeţul Harghita, s-au numărat printre laureaţii Premiului UE pentru patrimoniu cultural. Mănăstirea Golia din Iaşi a fost premiată la categoria conservare. Potrivit juriului, restaurarea monumentului a contribuit la dezvoltarea zonei în care se află din punct de vedere educaţional, cultural şi turistic. În acelaşi timp, viaţa celor care trăiesc în mănăstire continuă după acelaşi ritm şi aceleaşi reguli, fiind un exemplu de program de dezvoltare strategică sustenabilă. Mănăstirea a fost construită de Vasile Lupu şi soţia sa, Ecaterina Cercheza, între anii 1650 şi 1652. O combinaţie de influenţe ruseşti şi orientale, mănăstirea are la exterior elemente vestice, marcate de barocul italian, fiind un ansamblu arhitectural unic în pesajul european. Paraschiva Kovacs din Satu Mare, Harghita, a fost premiată la categoria contribuţii exemplare. De profesie cadru didactic, şi-a dedicat peste 40 de ani din viaţă inventarierii şi conservării artefactelor trecutului, ca simboluri ale moştenirii vii ale comunităţii din care face parte. A contribuit la schimbarea obiceiurilor membrilor comunităţii în ceea ce priveşte istoria locală şi conservarea moştenirii culturale. Printre proiectele sale s-a numărat cel de conservare a porţilor de lemn din Szekler.
TRECUTUL, LA MARE CINSTE Premiile Europa Nostra beneficiază de sprijinul Programului Cultural al UE, care a investit, începând cu 2007, 30 de milioane de euro în cofinanţarea proiectelor de patrimoniu. Şi Fondul European de Dezvoltare Regională a alocat şase miliarde de euro pentru cultură, pentru 2007-2013. Din această sumă, trei miliarde de euro sunt destinate pentru protejarea şi conservarea patrimoniului cultural, 2,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii culturale şi 775 de milioane de euro pentru co-finanţarea serviciilor culturale, precum formarea profesională, educaţia în domeniul artelor şi al patrimoniului, promovarea itinerarelor culturale etc. Suplimentar, suma de 150 de milioane de euro a fost pusă la dispoziţie, începând cu 1998, prin intermediul programelor-cadru ale UE pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică.
În fiecare an sunt acordate până la şase premii, în valoare de câte 10.000 de euro, laureaţilor din cele patru categorii. Termenul-limită de depunere a dosarelor de înscriere în competiţie este 1 octombrie 2012. Premiile au fost lansate în 2002, în cadrul Programului Cultura al CE, pentru a recompensa iniţiative remarcabile referitoare la numeroase sfere ale patrimoniului cultural european. Federaţia paneuropeană pentru patrimoniul cultural Europa Nostra este o platformă reprezentativă care reuneşte 250 de organizaţii ce activează în domeniul patrimoniului cultural din 50 de ţări din Europa. Preşedintele Europa Nostra este tenorul Placido Domingo.
CÂŞTIGĂTORI MERITORII În 2010, Muzeul Brukenthal din Sibiu s-a numărat printre laureaţii Premiilor Europa Nostra. Muzeul a fost premiat la categoria Educaţie, Formare şi Sensibilizare pentru programul de pedagogie muzeală intitulat ”Descoperind Muzeul”, pe care l-a desfăşurat începând cu anul şcolar 2008/2009. Programul a fost menit să furnizeze elevilor un plus de informaţie interdisciplinară în domeniile educaţiei plastice, istoriei, ştiinţelor naturale, orientării culturale, în general, prin intermediul vizitelor ghidate în expoziţiile Muzeului Brukenthal, completate de activităţi creative, informative şi practice, proiecte tematice şi ateliere de creaţie. În 2008, Centrul Internaţional de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit de la Castelul Banffy din Bonţida, judeţul Cluj, a primit, de asemenea, premiul Europa Nostra, la categoria Educaţie, Formare şi Sensibilizare. Proiectul a fost apreciat pentru abordarea sa dublă, specializare în domeniul reabilitării şi reabilitare prin intermediul specializării.