PLANUL. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa au propus, ieri, Tribunalului Constanţa arestarea preventivă în lipsă a lui Ion Adrian Alexandrescu, parohul bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Chitila, judeţul Ilfov, pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. După deliberări, instanţa a decis arestarea acestuia pentru 30 de zile. Potrivit DNA, Alexandrescu a pus la cale o escrocherie din care ar fi obţinut o sumă mare de bani dacă poliţiştii nu ar fi intrat pe fir. Anchetatorii spun că, în octombrie 2010, preotul l-a convins pe Victor Ciocoiu, din Bucureşti, să îi ceară unei femei 129.000 de lei pentru a-i facilita acesteia obţinerea cât mai rapidă a unei compensaţii băneşti de la statul român, în conformitate cu Legea nr. 9/1998 privind acordarea de despăgubiri cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar. Alexandrescu i-a transmis femeii, prin intermediul lui Ciocoiu, că are influenţă pe lângă funcţionarii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi că o poate ajuta să primească banii mai repede. În schimbul favorului, el a pretins o parte din despăgubiri. Pe 15 noiembrie 2010, femeii i-a fost virată prima tranşă, în valoare de 180.000 lei. În aceeaşi zi, ea i-a trimis lui Ciocoiu, printr-un intermediar, 39.400 de lei. Din această sumă, Alexandrescu a primit 29.550 de lei, adică 75%, aşa cum fusese înţelegerea cu Ciocoiu.
BOLNAV PSIHIC. Întrucât Victor Ciocoiu nu s-a mulţumit cu banii primiţi şi a cerut mai mulţi, femeia l-a denunţat la DNA, iar pe 28 februarie a avut loc flagrantul. Tranzacţia a avut loc în sediul unei bănci din Constanţa. Oamenii legii l-au încătuşat pe Ciocoiu după ce a primit de la denunţătoare 65.000 de lei, sumă ce reprezenta 23% din cea de-a doua tranşă a despăgubirilor. Preotul Alexandrescu nu a mai apucat să intre în posesia banilor ce trebuiau să îi revină din această a doua tranşă şi, la scurt timp de la arestarea complicelui său, a dispărut de acasă. Procurorii anticorupţie constănţeni l-au căutat pe Alexandrescu peste tot, inclusiv la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, judeţul Buzău, unde soţia preotului susţine că acesta ar fi internat. „Am făcut verificări şi la Clinica de Neuropsihiatrie de la Palazu Mare, Constanţa, şi la Spitalul de Psihiatrie Timişu de Sus, dar nu l-am găsit. La Săpoca a fost internat câteva zile în februarie, însă a fost externat şi medicii i-au recomandat tratament ambulatoriu”, a declarat prim-procurorul DNA Constanţa, Beatrice Şişman. Din actele medicale prezentate anchetatorilor de avocatul angajat de soţia lui Alexandrescu rezultă că preotul suferă de tulburare anxioasă organică şi diabet zaharat. Mai mult, există suspiciuni că Alexandrescu şi-ar fi falsificat diplomele şi actele pentru a se putea angaja la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, ca paroh.
ACUZAŢII. Procurorii au stabilit că în afacerea pusă la cale de preotul din Chitila au fost implicaţi, alături de Victor Ciocoiu, alte trei persoane: Nicolae Anton, din Bucureşti, Stelian Duţă, avocat în cadrul Baroului Dolj şi ag. şef Adrian Dragomir, şeful Postului Comunal de Poliţie Oltina. Toţi patru au fost trimişi în judecată pentru trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă. Conform actului de inculpare, avocatul i-a propus lui Ciocoiu să încheie cu denunţătoarea un contract civil în care să specifice că îi dă banii de bunăvoie. În acest fel, individiul ar fi scăpat de răspunderea penală. Duţă i-a pus la dispoziţie lui Ciocoiu mai multe modele de contract de mandat necompletate, dar având aplicată pe acestea, în original, ştampila cabinetului său avocaţial, precum şi semnătura sa, atestând astfel, în mod nereal, că ar fi fost prezent la perfectarea unei convenţii civile. Despre Anton, oamenii legii spun că, în 2009, în perioada în care dosarul de despăgubire al denunţătoarei se afla în lucru, bărbatul i-a cerut femeii 112.500 lei, reprezentând 25% din valoarea totală a despăgubirilor la care aceasta avea dreptul şi a dat de înţeles că are influenţă pe lângă autorităţi şi le poate determina pe acestea să urgenteze soluţionarea dosarului. Banii pretinşi urmau să ajungă la Anton prin intermediul şefului de post din Oltina.