Preotul de la Chitila s-a predat la Poliţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Preotul de la Chitila s-a predat la Poliţie

Eveniment 27 Mai 2011 / 00:00 973 accesări

După o lună şi jumătate de când a fost dat în urmărire generală, Ion Adrian Alexandrescu, parohul bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Chitila, judeţul Ilfov, s-a prezentat singur la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. Bărbatul a venit însoţit de avocat şi a spus că abia a aflat de la familia sa că este căutat de oamenii legii constănţeni. Întrucât pe numele lui Alexandrescu fusese emis, pe 19 aprilie, mandat de arestare în lipsă pentru trafic de influenţă, bărbatul a fost încătuşat şi prezentat instanţei Tribunalului Constanţa. Judecătorul a dispus punerea de îndată în executare a mandatului de arestare. Preotul nu a dat nicio declaraţie în faţa magistraţilor, preferând să păstreze tăcerea cu privire la acuzaţia adusă. Îndată ce a ajuns după gratii, Alexandrescu a şi formulat cerere de eliberare provizorie sub control judiciar, care se va judeca astăzi la Tribunalul Constanţa.

• ESCROCHERIA • Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa, Alexandrescu a pus la cale o escrocherie din care ar fi obţinut o sumă mare de bani dacă poliţiştii nu ar fi intrat pe fir. Anchetatorii spun că, în octombrie 2010, preotul l-a convins pe Victor Ciocoiu, din Bucureşti, să îi ceară unei femei 129.000 de lei pentru a-i facilita acesteia obţinerea cât mai rapidă a unei compensaţii băneşti de la statul român, în conformitate cu Legea nr. 9/1998 privind acordarea de despăgubiri cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar. Alexandrescu i-a transmis femeii, prin intermediul lui Ciocoiu, că are influenţă pe lângă funcţionarii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi că o poate ajuta să primească banii mai repede. În schimbul favorului, el a pretins o parte din despăgubiri. Pe 15 noiembrie 2010, femeii i-a fost virată prima tranşă, în valoare de 180.000 lei. În aceeaşi zi, ea i-a trimis lui Ciocoiu, printr-un intermediar, 39.400 de lei. Din această sumă, Alexandrescu a primit 29.550 de lei, adică 75%, aşa cum fusese înţelegerea cu Ciocoiu.

• DENUNŢUL • Întrucât Victor Ciocoiu nu s-a mulţumit cu banii primiţi şi a cerut mai mulţi, femeia l-a denunţat la DNA, iar pe 28 februarie a avut loc flagrantul. Tranzacţia a avut loc în sediul unei bănci din Constanţa. Oamenii legii l-au încătuşat pe Ciocoiu după ce a primit de la denunţătoare 65.000 de lei, sumă ce reprezenta 23% din cea de-a doua tranşă a despăgubirilor. Preotul Alexandrescu nu a mai apucat să intre în posesia banilor ce trebuiau să îi revină din această a doua tranşă şi, la scurt timp de la arestarea complicelui său, a dispărut de acasă. Procurorii au stabilit că în afacerea pusă la cale de preotul din Chitila au fost implicaţi, alături de Victor Ciocoiu, alte trei persoane: Nicolae Anton, din Bucureşti, Stelian Duţă, avocat în cadrul Baroului Dolj şi ag. şef Adrian Dragomir, şeful Postului Comunal de Poliţie Oltina. Toţi patru au fost trimişi în judecată pentru trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă.



12