Preotul Picu, suspendat pentru încălcarea legilor bisericeşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Încă un scandal în „curtea” Arhiepiscopiei

Preotul Picu, suspendat pentru încălcarea legilor bisericeşti

Eveniment 20 Februarie 2013 / 00:00 11595 accesări

În premieră, la Constanţa, unui preot i s-a interzis să mai slujească după ce, spun reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului, rezultatul unei anchete interne a celui mai înalt for bisericesc de la nivelul judeţului a arătat că el a încălcat legile sfinte bisericeşti cuprinse în Statutul Bisericii Ortodoxe Române. Cunoscutul preot paroh Nicolae Picu, care slujea la parohia Sf. Mare Mucenic Mina din Constanţa, bisericuţa din lemn amenajată în Parcul Tăbăcărie, a fost suspendat din calitatea de preot de Adunarea Eparhială formată din 30 de membri, clerici şi mireni, şi nu va mai putea organiza slujbe religioase.

ANCHETĂ ÎNCEPUTĂ ANUL TRECUT Se pare că preotul Nicolae Picu „nu s-a îngrijit de bunurile sacre ale parohiei (n.r. - clădirea bisericii şi oficiul parohial), ci, mai mult, a contribuit la înstrăinarea acestora”. „În fapt, dreptul de proprietate asupra acestor bunuri a fost intabulat în favoarea unei asociaţii (n.r. - Asociaţia Sfântul Mina), fapt ilegal conform art. 181 din Statutul Bisericii Ortodoxe Române (n.r. - care are caracter de lege), ce reglementează fără echivoc că o biserică, imediat după sfinţirea ei, trece de drept în proprietatea şi folosinţa unităţilor de cult din cadrul eparhiei, cu tot cu terenul şi clădirile aferente ei”, a declarat consilierul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaş. Cercetarea în cazul preotului constănţean a început în toamna anului trecut. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului spun că, aleatoriu, sunt trimişi delegaţi care să cerceteze documentele parohiilor din subordine şi aşa s-ar fi descoperit situaţia Bisericii Sfântul Mina. De atunci şi până zilele trecute, cazul preotului a fost în atenţia înaltelor feţe bisericeşti care s-au ocupat de cercetarea cazului. Conform procedurilor, cazul preotului va intra acum în atenţia Consistoriului Eparhial, forul de judecată la Eparhiei, care va decide ce se va întâmpla cu preotul suspendat. În plus, cei de la Arhiepiscopie spun că s-au luat şi măsuri legale, în instanţă, pentru recuperarea bunurilor sacre ale Bisericii. În apărarea sa, preotul Picu spune că este nevinovat de acuzele care i se aduc. „Asupra mea se fac presiuni. Adevărul se va dovedi în timp. Eu sunt slujitor al Bisericii”, a declarat pentru „Telegraf” preotul Picu, care în prezent este în concediu medical, acuzând nişte probleme de sănătate.

DOI PREOŢI, RĂMAŞI LA SFÂNTUL MINA Activitatea Bisericii Sfântul Mina nu a fost perturbată din cauza suspendării preotului paroh. În continuare, slujesc doi preoţi ai bisericii, fratele preotului suspendat, Viorel Picu, şi arhidiaconul Claudiu Banu. Arhiepiscopia urmează să numească un alt preot paroh al bisericii. Amintim că, iniţial, biserica avea patru preoţi care ţineau cuvântări, însă şi preotul Valeriu Roman a fost suspendat de Arhiepiscopie după ce a provocat un accident rutier, iar oamenii legii au stabilit că el avea o alcoolemie de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Piatra de temelie s-a pus în 1994

Biserica Sfântul Mina este o construcţie în stil maramureşean şi a fost ridicată pe malul Lacului Tăbăcărie în perioada anilor ‘94 - ‘97. Este printre locurile preferate de tineri pentru celebrarea căsătoriilor, tocmai datorită peisajului mirific. Pe site-ul Asociaţiei Sfântul Mina se spune „lăcaşul s-a înălţat din dorinţa părintelui paroh Nicolae Picu de a mijloci rugăciunile credincioşilor către un mare sfânt”. Piatra de temelie a fost pusă în 31 iulie 1994 de către Înalt Prea Sfinţitul Lucian, fostul Arhiepiscop al Tomisului.

În perioada lucrărilor de ridicare a bisericii, sfintele slujbe s-au oficiat într-un cort militar până în 1997, când în 11 noiembrie, în ziua de cinstire a Sfântului Mare Mucenic Mina, s-a oficiat prima liturghie în noua biserică. Părintele Picu spune că meritul pentru ridicarea sa aparţine membrilor fondatori ai Societăţii Filantropice Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina (n.r. - Asociaţia Sfântul Mina) din acea vreme, înfiinţată în anul 1992, cât şi credincioşilor bisericii.



12