Preparatele de Crăciun din hipermarketuri care ne îmbolnăvesc cu zile!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce punem pe masa de Crăciun?

Preparatele de Crăciun din hipermarketuri care ne îmbolnăvesc cu zile!

Sănătate 21 Decembrie 2015 / 18:43 2210 accesări

De ceva timp, marile centre comerciale alimentare ne pun pe tavă absolut tot. Nu mai avem nevoie să preparăm bucate tradiționale specifice unor sărbători sau să mai tocăm carnea, de exemplu, spre bucuria multora. Din păcate, nu toate alimentele pe care le cumpărăm gata făcute sau semipreparate aduc beneficii organismului. Și asta susțin chiar specialiștii - și nu sunt doar vorbe, concluziile fiind trase în urma unor studii realizate atent, a unor analize concrete. Specialiștii Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) au întreprins un studiu privind calitatea bucatelor de pe masa de Crăciun, studiu care face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă - o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Mai exact, au cumpărat o serie de produse tradiționale din marile magazine/hipermarketuri, se arată într-un comunicat al APC. În 25 de produse analizate s-au identificat 101 aditivi alimentari. Problema este că, dintre aceștia, unii ridică probleme grave de sănătate, ajungându-se până la epilepsie, scleroză multiplă, diabet, depresie, oboseală cronică. „Multe produse alimentare pe bază de carne vândute în această perioadă nu sunt etichetate corespunzător sau nu conțin ingredientele specifice denumirii tradiționale a alimentelor consumate la masa de Crăciun. Folosirea aditivilor alimentari a devenit o practică obișnuită din partea producătorilor de produse alimentare. Consumatorii trebuie să evite alimentele cu aditivi, deoarece creează mari probleme de sănătate pe termen lung”, a declarat președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România (APC), conf. univ. dr. Costel Stanciu, citat în comunicat. Tot el a subliniat că aditivii au numai un rol tehnologic, adică acoperă calitatea scăzută a ingredientelor principale din compoziția produselor alimentare, creând percepții false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, prospețimea, culoarea, gustul și aroma.

Potrivit APC, au fost achiziționate următoarele produse alimentare folosite la pregătirea mesei de Crăciun: carne tocată pentru sarmale - produs realizat de hipermarketul CORA; amestec carne tocată de porc și vită - produs realizat de hipermarketul CORA; caltaboș - produs fabricat de Meda Prod SRL; tobă - produs fabricat de hipermarketul Auchan; lebăr - produs fabricat de Ifantis Romania SA; chiftele - produs fabricat de hipermarketul CORA; cârnați proaspeți Chipolatas din carne de porc - produs realizat de hipermarketul Auchan; slăninuță afumată - produs fabricat de Zimbo Romania SRL; salată Boeuf - produs realizat de hipermarketul CORA; măsline negre Mamuth - ambalate de hipermarketul Auchan; castraveți în oțet - produs fabricat de Home Garden; smântână 12% grăsime - produs fabricat de Muller; unt Gruia 60% grăsime - produs fabricat în Belgia și distribuit de SC Macromax SRL; băutură răcoritoare necarbogazoasă cu îndulcitori - produs fabricat de Tiki Drinks SRL; cașcaval Dalia - produs fabricat de Gordon Prod SRL; Regal - sos cu pastă de tomate - produs fabricat de European Food SA; sos maioneză - produs fabricat de Contec Food SRL; produs din categoria dulciurilor pe bază de grăsimi vegetale / Înlocuitor frișcă - HuLaLa - fabricat în Italia și distribuit de Nordic Import Export Co. SRL; sare de mare iodată - produs distribuit de Carrefour; mix condimente carne de porc - produs distribuit de Carrefour; condiment pentru sarmale - produs fabricat de Fuchs Condimente Ro SRL; condimente pentru cârnați - produs distribuit de Kamis Condimente SRL; muștar de masă - produs distribuit de Carrefour; cozonac cu nucă și cacao fabricat de Auchan; franzelă neagră feliată 365, produsă de Vel Pitar pentru SC Mega Image SRL

Dintre cei 101 aditivi alimentari identificați, unii ridică probleme grave de sănătate.

De exemplu, nitritul de sodiu (E250) este un conservant utilizat în industria cărnii, care împiedică formarea microorganismelor. La nivelul UE este permis a fi utilizat numai în amestec cu sarea într-o proporție de 0,0625%. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. Totodată, preparatele din carne au un conţinut ridicat de sare, care variază între 2 grame și 5,5 grame.

Dioxidul de sulf (sulfiții) este un alergen cunoscut, a cărui prezență în alimente, acolo unde este permisă, trebuie întotdeauna să fie declarată dacă valorile sunt mai mari de 10 mg / kg. Persoanele care au alergie la sulfiți pot suferi de dureri de cap, greață, astm sau chiar, în cazuri foarte grave, șoc anafilactic.

Caragenanul (E407) este un gelifiant, agent de îngroșare. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. În UE este interzis a fi utilizat în formulele pentru bebeluși din motive de precauție.

Monoglutamatul de sodiu (E621) - potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului.

Acidul citric (E 330), agent de reglare a acidității. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

Gumă de guar (E412), agent de îngroșare. Poate provoca alergii.

Zaharina (E 954) este un îndulcitor artificial care este de 200 - 700 de ori mai dulce decât zahărul. E954 este folosit foarte des în combinaţie cu alţi îndulcitori pentru a ascunde defectele acestora (gust, stabilitate etc.). Se foloseşte foarte des în combinaţie cu ciclamatul şi cu aspartamul în produsele “light”. Îndulcitorii artificiali pot genera afecțiuni medicale precum: epilepsie, scleroză multiplă, diabet, depresie și oboseală cronică.



12