Prea puţini proprietari. Un raport din anul 2009 al ambasadei americane la Sofia, publicat ieri, pe site-ul BalkanLeaks, partener al WikiLeaks, face o imagine deloc onorantă presei bulgare. În raport se arată că mass-media din ţara vecină este puternic manipulată, iar pluralismul este serios ameninţat. Documentul, intitulat ”Presa bulgară: lipsă de bani şi de morală”, constată că media este puternic manipulată şi din ce în ce mai concentrată sub controlul unui număr tot mai redus de proprietari. ”Ziariştii şi editorii acceptă mită pentru a acoperi anumite subiecte şi pentru a publica articole de propagandă, în timp ce nu publică informaţii pe care sponsorii lor nu le aprobă”, afirmă raportul, semnat de fostul ambasador american la Sofia, Nancy McEldowney.
O ameninţare serioasă. Documentul relatează despre sporirea influenţei New Media Group, care deţine trei cotidiane, un săptămânal şi un ziar regional, precum şi o televiziune, având în plan achiziţionarea unui alt post de televiziune. Proprietarul oficial al grupului, Irena Krasteva, apropiată de partidul minorităţii turce Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MDL), este “o fostă funcţionară fără mijloace credibile de a-şi permite o astfel de investiţie”, se arată în raport. În perioada electorală, ziariştii recunosc în discuţii private că partidele plătesc pentru interviuri şi relatări despre diferite evenimente, conform documentului redactat înaintea alegerilor legislative din iulie 2009. ”Obişnuiţi cu manipulările de presă, cititorii se orientează în mare măsură către tabloide şi ziare cu proprietari anonimi, atât de influente încât chiar şi prim-ministrul le acordă declaraţii”, afirmă raportul, care conchide că ”jurnalismul de investigaţie şi pluralismul presei în Bulgaria este serios ameninţat”.
După modelul WikiLeaks. Site-ul de informaţii secrete al Balkanleaks a fost lansat în Bulgaria după modelul WikiLeaks. Printre documentele date publicităţii se află note de la întâlniri ale unor comisii parlamentare ţinute cu uşile închise, contracte din domeniul energiei, rapoarte ale Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională şi Unităţii pentru Combaterea Crimei Organizate. Pagina de primire are un mesaj de întâmpinare şi instrucţiuni adresate utilizatorilor de Internet despre cum să trimită informaţii, în deplină securitate. Creatorii site-ului dau asigurări că informaţiile vor fi publicate în deplină confidenţialitate şi doar după ce vor fi verificate. ”Urmând exemplul site-ului WikiLeaks, am lansat acest site pentru a promova transparenţa şi lupta contra legăturilor între crima organizată şi corupţia politică în statele din Balcani. Suntem ferm convinşi că nu suntem singuri în această luptă. Există mulţi oameni care vor să schimbe Balcanii, o dată pentru totdeauna şi care sunt gata să accepte provocarea. Le întindem o mână!”, se poate citi pe pagina de primire.