Presa israeliană a anunţat, ieri, o nouă consolidare a potenţialului militar sirian, în eventualitatea unui conflict cu Israelul, în pofida declaraţiilor liniştitoare din ultima vreme ale premierului israelian, Ehud Olmert. Postul de radio al armatei citează serviciile de informaţii militare, potrivit cărora Siria şi-a achiziţionat armamente sofisticate, printre care ogive chimice pentru rachete sol-sol. “În pofida acestor informaţii, foarte clare, ministrul Apărării, Ehud Barak, refuză să distribuie populaţiei măşti de gaz, de teamă ca aceasta să nu provoace o escaladă la frontiera nordică şi chiar declanşarea unui război”, comentează postul de radio amintit.
“Apărarea antiaeriană siriană este cea mai densă din lume”, scrie, pe de altă parte, pe prima pagină, cotidianul de mare tiraj “Yediot Aharonot”, potrivit căruia Siria s-a lansat într-o cursă a înarmărilor fără precedent şi acumulează rachete sol-aer ruseşti sofisticate. Premierul israelian a exclus, la sfîrşitul lunii iulie, eventualitatea unui conflict armat între Israel şi vecinii săi, în următoarele luni. “Cred sincer că vara şi toamna următoare nu vor fi prea fierbinţi. Nu trebuie să se exagereze sau să se creeze impresia că sîntem înaintea unui război”, afirmase Olmert. Presa israeliană se alarmează la intervale regulate din cauza unui eventual război cu Siria, dar cabinetul israelian de securitate a conchis la 5 iunie că nu are niciun element care să sprijine această ipoteză.
Pe de altă parte, Olmert s-a declarat din nou pregătit să înceapă negocieri de pace cu vecinii arabi ai ţării sale şi în special cu Siria. Negocierile cu Damascul au fost întrerupte în urmă cu şapte ani, obstacolul principal fiind platoul sirian Golan, ocupat de Israel în 1967 şi anexat în 1981. În 1991, în timpul primului război din Golf, Israelul a distribuit măşti de gaze către populaţie, de teama unui atac cu arme chimice din partea Irakului condus de Saddam Hussein. Israelul a fost vizat atunci de 40 de rachete sol-sol Scud, echipate cu ogive convenţionale.