Preşedinte de comisie de Bac, reţinut de DNA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mangalia Acuzat de luare de mită

Preşedinte de comisie de Bac, reţinut de DNA

Eveniment 26 Iulie 2013 / 00:00 1468 accesări

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Constanţa l-au reţinut ieri pe preşedintele comisiei de Bac din centrul de examen nr. 37, din cadrul Liceului Tehnologic „Ion Bănescu” Mangalia, pentru infracţiunea de luare de mită. Profesorul Gheorghe Amza, transferat din Bucureşti la Mangalia pentru a superviza examenul, urmează să fie prezentat azi magistraţilor Tribunalului Constanţa, cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile. Potrivit anchetatorilor, la începutul lunii iulie a acestui an, Gheorghe Amza ar fi primit prin intermediar, de la mai mulţi elevi care luau parte la examenul de Bac organizat în centrul nr. 37, suma de 3.000 de euro „pentru a le permite elevilor să promoveze în mod fraudulos proba la disciplina chimie”, după cum se arată într-un comunicat de presă remis ieri de DNA.

„CAZARE CU TITLU DE MITĂ” Oamenii legii spun că învinuitul, preşedinte al comisiei de Bac de la respectivul centru de examen, „a beneficiat, de asemenea, de achitarea contravalorii cazării într-un hotel din staţiunea Saturn, în cuantum de 1.863 de lei, şi a serviciilor de masă, cu titlu de mită”, mai arată procurorii DNA în acelaşi document. Potrivit sursei citate, pe data de 5 iulie, suspectul ar fi pus la dispoziţia elevilor rezolvările subiectelor la proba de chimie, în condiţiile în care acestea erau confidenţiale. Gheorghe Amza este cercetat pentru infracţiunile de luare de mită şi permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii. Ancheta procurorilor DNA referitoare la presupusa fraudă de la Mangalia mai vizează şi alte persoane, printre care se numără membri ai comisiei de examen, profesori supraveghetori, dar şi elevi. Iniţial, speţa a ajuns pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, care au declinat-o, însă, către DNA Constanţa. Scandalul de la Mangalia a izbucnit după ce pe băncile a doi elevi au fost descoperite fotocopii cu subiectele rezolvate. Ulterior, s-a constatat că toţi elevii din clasa respectivă primiseră rezolvările examenului, cei 23 de elevi fiind audiaţi alături de patru cadre didactice, pentru luare şi dare de mită. Surse din rândul anchetatorilor spuneau ca exista imagini de pe camerele de supraveghere în care se vede că un membru al comisiei de examen ar fi împarţit elevilor subiectele rezolvate. La Liceul Tehnologic „Ion Bănescu“ au susţinut probele de la Bacalaureat şi absolvenţii Liceului Teoretic din Negru Vodă.

SCANDALURI ÎN LANŢ Acesta nu a fost singurul incident din judeţul Constanţa legat de examenul de Bac. Amintim că o elevă a Liceului „Lazăr Edeleanu”, din Năvodari, a susţinut că a fost dată afară din examen pentru că nu a avut bani să le dea profesorilor. Purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa, ag. şef adj. Bogdan Păduraru, a declarat atunci că eleva a sunat la numărul de urgenţă 112 pentru a face o sesizare referitoare la faptul că a fost dată afară din examen pe nedrept, fiind acuzată ar fi încercat să copieze cu ajutorul unui telefon mobil. „Eleva a spus că, în momentul derulării examenului, avea telefonul închis. În plus, a reclamat că toţi elevii din clasa unde s-a derulat testarea au strâns bani pentru cadrele didactice. A mai spus că i s-ar fi cerut bani în plus pentru a nu fi dată afară din examen”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa. O amplă anchetă a fost demarată şi la Liceul „C.A. Rosetti” din Constanţa, după ce supraveghetorii au fost acuzaţi de o elevă că i-ar fi furat telefonul mobil marca I-phone 4, pe care îl avea în geantă. De asemenea, şi la Liceul „G. Călinescu” s-a început o anchetă după ce comisia de supraveghere a descoperit bani ascunşi într-un pachet de şerveţele.

CHETĂ PE HOLURI Un alt dosar s-a întocmit tot pentru nereguli sesizate cu privire la examenul de Bac de la Liceul „Lazăr Edeleanu”, din Năvodari. Şi totul după ce un elev a sunat la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), anunţând că în unitatea de învăţământ se strâng bani pentru a se putea copia la Bac. Procurorii au intrat pe fir, s-au făcut percheziţii la liceu şi s-au găsit diverse sume de bani. În total, zece persoane au fost audiate la sediul DGA Constanţa, opt elevi şi doi profesori. Printre persoanele incriminate s-a numărat şi o profesoară supraveghetoare, care a fost ridicată din incinta liceului, escortată la maşină şi trimisă la audieri. Anchetatorii spun că elevii au recunoscut că au strâns bani pentru examene. Declaraţiile lor au fost confirmate de un film al poliţiştilor DGA: o elevă strângea bani, pe holurile şcolii, de la alţi candidaţi, cu scopul de a-i da supraveghetorilor pentru a le permite să copieze.



12