Hamid Karzai a lansat, sîmbătă, un apel la luptă mai puternică împotriva terorismului pe plan internaţional, după un atentat sinucigaş soldat cu minimum 31 de morţi, la Kabul. “Acest atac ne indică faptul că războiul împotriva terorismului trebuie să continue mai ferm, Din Algeria pînă în Indonezia, din SUA pînă în Japonia, trebuie să rămînem uniţi şi fermi în războiul împotriva terorismului”, a afirmat preşedintele afgan în cadrul unei conferinţe de presă.
Atentatul de la Kabul a vizat un autobuz al armatei afgane. Comandantul poliţiei locale crede că explozia a fost provocată de un atentator sinucigaş, dar nu a putut preciza dacă acesta se afla în afara vehiculului sau în interiorul acestuia. Atentatul vine la numai o săptămînă după un altul, soldat cu moartea unui militar francez şi rănirea mai multor civili. Cel mai sîngeros atac a fost, însă, cel de la 17 iunie, în care au murit 34 de oameneni, majoritatea viitori membri ai forţelor de securitate afgane. Talibanii, care au revendicat imediat atentatul, au anunţat intensificarea campaniei de atacuri în timpul Ramadanului, luna postului musulman, care a început la jumătatea lunii septembrie.
Pe de altă parte, se relatează că talibanii au eliberat patru angajaţi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, răpiţi miercuri, în provincia Wardak din centrul Afganistanului. Liderul miliţiilor rebele din regiune a declarat pentru Associated Press că a ordonat reţinerea acestora, deoarece credea că sînt spioni. Cei patru, un bărbat din Myanmar, doi afgani şi un macedonean, au fost capturaţi în timp ce încercau să medieze eliberarea unui inginer german, răpit de talibani în luna iulie. După eliberare, unul dintre ostatici a declarat că germanul este în viaţă şi se simte bine. Numărul răpirilor operate de talibani a crescut în ultima perioadă. Cel mai cunoscut episod îl constituie răpirea a 23 de misionari evanghelişti sud-coreeni, în luna iulie. Doi prizonieri au fost atunci ucişi, iar ceilalţi eliberaţi.