Mai mulţi responsabili conservatori l-au criticat, duminică, pe preşedintele iranian, care şi-a numit un apropiat în funcţia de vicepreşedinte. “Este necesară anularea numirii lui Esfandiar Rahim Mashaie, din respect pentru poporul conservator, fidel principiilor Revoluţiei Islamice”, a afirmat Hossein Shariatmadari, directorul cotidianului “Kayhan”. Directorul ziarului conservator este numit direct de liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. Numirea lui Esfandiar Rahim Mashaie, care a devenit vicepreşedinte însărcinat cu Turismul şi îl înlocuieşte în funcţie pe Parviz Davoudi, a fost anunţată vineri. Noul prim-vicepreşedinte este considerat un apropiat al lui Mahmud Ahmadinejad, iar fiica sa s-a măritat cu fiul preşedintelui iranian. În iulie 2008, acesta a afirmat că “Iranul este prietenul poporului israelian”, într-o declaraţie neobişnuită, care contrastează puternic cu atacurile verbale ale oficialilor iranieni împotriva Israelului. Afirmaţiile lui au provocat un val de proteste la Teheran, iar ayatollahul Khamenei a fost nevoit să intervină pentru a calma situaţia. Numirea lui Rahim Mashaie a fost criticată şi de liderul religios Ahmad Khatami, unul dintre imamii rugăciunii de vineri de la Teheran, care a apreciat că nominalizarea este “o sfidare la adresa membrilor Adunării experţilor şi a Parlamentului”. În plus, liderul grupului de parlamentari care aparţin şi clerului, Mohammad Taghi Rahbar, i-a cerut ayatollahului Khamenei să intervină pentru a-l demite pe Rahim Mashaie. Iranul nu recunoaşte existenţa Israelului, iar preşedintele Ahmadinejad a declarat în mai multe rînduri că statul israelian trebuie să dispară şi a calificat Holocaustului drept un mit.
În cele din urmă, Esfandiar Rahim Mashaie a renunţat, ieri, la exercitarea funcţiei. Televiziunea de limbă engleză a făcut acest anunţ citînd agenţia de presă Pana, finanţată de Ministerul iranian al Educaţiei şi nu a dat detalii. Preşedintele Ahmadinejad, reales cu 63% dintre voturi, va fi învestit oficial între 2 şi 6 august. Victoria sa, care, potrivit opoziţiei, a fost rezultatul unei fraude electorale, a provocat proteste fără precedent în ultimii 30 de ani în republica islamică şi a divizat tabăra conservatoare. După învestire, Ahmadinejad îşi va prezenta lista cabinetului pentru a fi votat în Parlament. Fiecare ministru va trebui să obţină individual încrederea deputaţilor. Totuşi, prim-vicepreşedintele nu este supus unui vot de încredere şi nici vicepreşedinţii, în număr de 11 în guvernul actual.
Pe de altă parte, ultimul angajat iranian al ambasadei britanice reţinut de autorităţile de la Teheran urma să fie eliberat pe cauţiune, duminică, însă va fi judecat ulterior pentru acţiuni împotriva securităţii naţionale, a declarat avocatul acestuia. Cauţiunea a fost stabilită la un miliard de riali, echivalentul a 100.000 de dolari. Hossein Rassam, analist politic la ambasada britanică, a fost arestat la 27 iunie, împreună cu alţi opt angajaţi iranieni ai reprezentanţei diplomatice, care au fost deja eliberaţi. Autorităţile iraniene au acuzat ambasada Marii Britanii că i-a trimis pe angajaţi la manifestaţiile organizate de opoziţie pentru a provoca incidente, însă Guvernul de la Londra a dezminţit categoric acuzaţiile. Premierul britanic, Gordon Brown, a avertizat Iranul, la începutul lunii iulie, că statele europene sînt dispuse să ia măsuri comune ca răspuns la arestarea angajaţilor ambasadei britanice.