Preşedintele bulgar, Gheorghi Părvanov, a încălcat legea, în 2008, în cursul vizitei sale din Uzbekistan, omorând o capră sălbatică, a declarat jurnalista uzbecă Gulasal Kamolova. Ea susţine că a discutat cu localnicii, care i-au spus că preşedintele bulgar a tras într-o capră sălbatică, ”arhar”, animal protejat prin lege. Localnicii au confirmat că preşedintele bulgar a vizitat rezervaţia din zonă. Însă, când vine vorba despre omorârea caprei sălbatice, unii spun că preşedintele a împuşcat animalul, în timp ce alţii spun că ar fi ratat. Potrivit localnicilor, premierul uzbec i-a vizitat pe angajaţii rezervaţiei pentru a-i anunţa în legătură cu vizita lui Părvanov, în pofida legii care interzice vânătoarea şi uciderea de animale protejate. Jurnalista a mai spus că foarte puţine persoane din Uzbekistan au fost la curent cu activităţile preşedintelui bulgar desfăşurate în afara agendei oficiale. Ea a subliniat că nu este important atât faptul că Părvanov a ucis animalul, ci mai mult că a tras într-o specie protejată, într-o rezervaţie, ceea ce este ilegal.
Nici premierul bulgar nu stă mai bine la capitolul acuzaţii. Boiko Borisov a negat, ieri, acuzaţiile opoziţiei socialiste, care a spus că el este “omul CIA în Bulgaria”. “Din păcate, aşa cum nici înainte nu am fost recrutat de fosta securitate - nu ştiu de ce, nu m-au plăcut - nici acum nu sunt recrutaţi premieri sau preşedinţi. Suntem o ţară cu orientare euroatlantică şi lucrăm la cel mai bun nivel cu serviciile ruse, americane şi europene”, a precizat Borisov. El a mai spus că nu va împărtăşi nimănui subiectele discutate cu directorul CIA, Leon Panetta, în cursul vizitei acestuia în Bulgaria, săptămâna trecută. Biroul preşedintelui socialist al Bulgariei, Gheorghi Părvanov şi membri socialişti ai Parlamentului i-au cerut explicaţii premierului în legătură cu discuţiile pe care le-a avut, la Sofia, cu directorul CIA. Socialiştii vor să afle dacă Borisov a discutat cu directorul CIA despre un posibil proiect politic al lui Părvanov, după cum scrie cotidianul ”Trud”. Publicaţia îl citează pe directorul Serviciului american pentru Imigraţie, Michael Sulick, care îi spune lui Borisov: “Sunteţi viitorul, spuneţi-ne cum vă putem sprijini”. Şeful administraţiei prezidenţiale, Nikolai Kolev, i-a trimis o scrisoare colegei sale de la biroul lui Borisov, Rumiana Başvarova, pentru a afla dacă această conversaţie a avut loc şi a cere detalii suplimentare, exprimându-şi suprinderea că probleme de politică internă au fost discutate cu directorul CIA. Biroul de presă al Guvernului a confirmat primirea scrisorii, menţionând că Başvarova a răspuns la întrebări, dar a refuzat să ofere informaţii detaliate.
În Bulgaria, scandalurile politice se ţin lanţ. Avocatul Poporului din Bulgaria, Ginuio Ganev şi un parlamentar GERB, Dimitar Boişev, figurează printre persoanele care au primit autorizaţii de construcţie într-o staţiune bulgară de la Marea Neagră, afirmând că trăiesc din ajutoare sociale. Din acest grup mai fac parte arhitectul-şef din Nessebar, Valentin Dimov, magistraţi şi funcţionari ai statului. Ei au primit autorizaţiile în perioada în care primar era Nikolai Trifonov, care decidea personal cine poate primi astfel de autorizaţii. Sistemul judiciar bulgar este zguduit de un scandal similar, privitor la autorizaţii de construcţie acordate rudelor unor înalţi magistraţi în staţiunea Primorsko. Biroul procurorului a demarat o anchetă privitoare la proprietăţile deţinute în străinătate de magistraţii bulgari, după un recent scandal legat de faptul că rude ale unor judecători construiesc hoteluri la Marea Neagră. Informaţia vine la o zi după ce fostul ministru al justiţiei din 2001-2005, Anton Stankov, a declarat că “numai judecătorii mai puţin importanţi au primit proprietăţi la Marea Neagră, în diverse aranjamente suspecte, pentru că proprietăţile importante sunt date pe litoralul Greciei. Informaţiile sunt multe, dar de abia pot fi verificate cu resursele aflate la dispoziţie. Nu aş analiza doar Grecia, aş verifica şi proprietăţi în alte locuri de vacanţă din UE”. Informaţia a fost confirmată de preşedintele Curţii Administrative Supreme, Konstantin Pencev, dar acesta a spus că nu are dovezi pe care să le poată da anchetatorilor, pentru că este vorba mai mult de zvonuri. Copiii magistraţilor au cumpărat terenurile la un preţ foarte mic, obţinând statutul de rezidenţi ai municipalităţii Primorsko care trăiesc din şomaj şi ajutoare sociale.