Preşedintele Bush nu face concesii în Irak, ci în Asia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Preşedintele Bush nu face concesii în Irak, ci în Asia

Externe 17 Noiembrie 2006 / 00:00 578 accesări

În faţa Comisiei pentru forţele armate din Senat, generalul John Abizaid, ce supervizează operaţiunile militare americane în Irak începînd din 2003, a declarat că nu recomandă retragerea militarilor americani din Irak în circumstanţele actuale. În opinia sa, Statele Unite nici nu ar trebui să trimită mai multe trupe în Irak, acesta cerînd premierului irakian Nuri al-Maliki să desfiinţeze rapid miliţiile şiite. Armata lui Mehdi a liderului radical şiit Moqtada al-Sadr este acuzată de Statele Unite că încurajează violenţele interconfesionale.

În ciuda acestor declaraţii şi în plin turneu diplomatic în Asia, George W. Bush le-a declarat consilierilor săi că ar putea cere suplimentarea trupelor americane din Irak cu 20.000 de militari, începînd de anul viitor, apreciind că este necesar "un ultim mare efort" pentru a cîştiga războiul din această ţară. Refuzul lui Bush de a ceda pe fondul cererilor tot mai intense de retragere a militarilor din Irak are impact asupra activităţii Grupului de Studiu privind Irakul, coordonat de fostul secretar de Stat James Baker. Deşi activitatea comisiei nu s-a încheiat încă, recomandările sale vor viza probabil o "strategie de victorie" formată din patru puncte şi concepută de oficiali de la Pentagon ce au colaborat cu Grupul de Studiu privind Irakul. Această strategie, alături de alte propuneri în acest sens, a fost transmisă oficialilor sub forma unei schiţe şi a fost dezbătută în cadrul unor şedinţe private de James Baker şi vicepreşedintele Dick Cheney.

Primul punct al strategiei subliniază tocmai necesitatea suplimentării trupelor americane cu pînă la 20.000 de militari, ce vor asigura securitatea capitalei irakiene şi vor permite mobilizarea forţelor de coaliţie în alte zone ale ţării. Al doilea punct subliniază importanţa cooperării regionale pentru reabilitarea Irakului, în timp ce punctul al treilea propune iniţierea unui proces de reconciliere naţională a şiiţilor şi sunniţilor. Ultimul punct recomandă Congresului să suplimenteze fondurile destinate instruirii şi înarmării forţelor irakiene de securitate.

Se schimbă tonul, dar nu şi muzica...

Preşedintele american a declarat la Singapore că Statele Unite ar trebui "să reziste vechilor tentaţii de izolaţionism şi protecţionism" şi să îşi păstreze angajamentul pe care şi l-a luat faţă de regiunea Pacificului. Această primă vizită externă a preşedintelui Bush după alegerile parţiale de la 7 noiembrie marchează începutul turneului său est-asiatic. Discursul preşedintelui Bush poartă marca unei schimbări în abordarea subiectelor, în trecut punînd accent pe ameninţarea teroristă.

În alocuţiunea susţinută la Universitatea Naţională din Singapore, George W. Bush a abordat teme diverse, cum ar fi beneficiile comeţului liber, nevoia de a căuta surse alternative de energie sau lupta împotriva SIDA şi a gripei aviare. La încheierea convorbirilor cu premierul Lee Hsien Loong, preşedintele american a declarat că apreciază punctele de vedere formulate de acesta, între care s-a numărat şi un avertisment ferm la adresa Coreei de Nord, căreia i-a cerut să nu exporte tehnologie nucleară spre alte ţări sau organizaţii. Preşedintele Bush a subliniat că restul continentului asiatic ar trebui să trimită un mesaj clar în acest sens, prin care să demonstreze că regiunea nu va tolera o asemenea iniţiativă.

Pe de altă parte, liderul de la Casa Albă a insistat asupra nevoii de cooperare dintre Statele Unite şi partenerii săi asiatici, într-un discurs calificat de analişti drept multilateral. Acesta a evitat însă referirile la China şi Vietnam, ţări comuniste, conduse de cîte un partid unic şi care au înregistrat importante realizări economice, bazate şi pe extinderea parteneriatului comercial cu Statele Unite.



12