Armata egipteană împreună cu opoziţia anunţă suspendarea Constituţiei şi convocarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate. Anunţul a fost făcut de şeful Statului Major al armatei egiptene, generalul El-Sisi. Armata a decis suspendarea Constituţiei şi organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate. Şeful Curţii constituţionale din Egipt, Maher El-Beheiri, va prelua, în mod tranzitoriu, preşedinţia ţării. Un consiliu consultativ civil va fi format pentru elaborarea unei noi Constituţii. Din această structură ar urma să facă parte reprezentanţii tuturor forţelor politice din Egipt. Armata egipteană i-a comunicat preşedintelui Mohemed Morsi, aseară, la ora 19.00 (20.00, ora României), că nu se mai află în funcţie, afirmă surse citate de ziarul Al-Ahram. \"Preşedintele Mohamed Morsi nu mai face parte din procesul decizional\", a confirmat presa oficială egipteană. Consilierii prezedenţiali şi mişcarea Fraţii Musulmani au denunţat o \"lovitură de stat militară\". Armata a preluat controlul instituţiilor-cheie din Egipt şi a mobilizat blindate pe străzile principalelor oraşe, argumentând că, altfel, sutele de mii de manifestaţi l-ar fi omorât de Morsi. Liderul opoziţiei egiptene, Mohamed ElBaradei, împreună cu clerici religioşi musulmani şi creştini, vor prezenta, cu aprobarea armatei, \"o foaie de parcurs\" care prevede alegeri legislative şi prezidenţiale anticipate.
Amintim că, ieri după-amiază, surse citate de televiziunea publică egipteană au anunţat că armata a intervenit pentru securizarea principalelor instituţii, imediat după expirarea ultimatumului acordat preşedintelui ţării de a demisiona din funcţie. În acest context, preşedintele Mohamed Morsi ar fi fost plasat în arest la domiciliu. Alte surse afirmă însă că preşedintele şi alţi lideri ai mişcării Fraţii Musulmani au primit doar interdicţii de călătorie în străinătate. Preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, a îndemnat cetăţenii să opună rezistenţă, în mod paşnic, „loviturii de stat militare”, conform unui consilier al acestuia, citat de Reuters. Informaţiile privind plasarea în arest la domiciliu a preşedintelui Egiptului, Mohamed Morsi, nu pot fi confirmate, situaţia juridică a acestuia nefiind cunoscută. Un consilier al Preşedinţiei a declarat că „în Egipt are loc, în acest moment, o lovitură de stat militară”.
În cursul nopţii de marţi spre miercuri, 16 persoane au murit într-un atac comis împotriva unei reuniuni a islamiştilor pro-Morsi, în apropierea universităţii din Cairo. Alte şapte persoane au fost ucise în alte confruntări din capitală. Ministerul egiptean de Interne a avertizat ieri că va răspunde ferm oricăror acte de violenţă. Preşedintele Morsi a exclus, marţi seară, o plecare anticipată de la putere, declarându-se... pregătit să îşi dea viaţa pentru păstrarea legitimităţii şi cerând armatei să îşi retragă ultimatumul care a expirat ieri. Manifestaţiile care afectează ţara de o săptămână au provocat deja moartea a 47 de persoane şi continuau şi ieri. Preşedintele a făcut aceste declaraţii marţi, după ce s-a întâlnit întreaga zi cu ministrul Apărării şi şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Sissi. În urma eşecului ultimatumului său, armata a declarat că va institui o foaie de parcurs pentru a rezolva criza, dar a asigurat că nu vrea să pregătească o lovitură. Potrivit cotidianului guvernamental „Al-Ahram”, această foaie de parcurs prevede nominalizarea unui consiliu prezidenţial şi o suspendare a Constituţiei pentru o perioadă de tranziţie - plasată sub supervizarea armatei - care ar putea dura până la un an. Mişcarea Tamarrod (rebeliune), aflată la originea manifestaţiilor împotriva lui Morsi, a reacţionat acuzându-l pe preşedinte că îşi ameninţă poporul. Opoziţia a salutat ultimatumul armatei, văzând în el un sprijin consistent pentru dorinţa sa ca Morsi să plece de la putere. În vederea unei tranziţii politice, opoziţia a anunţat că Mohammed ElBaradei, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), ar fi unica sa voce.
O SUTĂ DE AGRESIUNI ÎN PATRU ZILE Aproape o sută de agresiuni au fost comise în Piaţa Tahrir şi în împrejurimile oraşului Cairo, în cadrul manifestaţiilor împotriva preşedintelui Mohamed Morsi, a anunţat, ieri, Human Rights Watch (HRW). Organizaţia cu sediul la New York a anunţat cel puţin 91 de cazuri de agresiuni, inclusiv cazuri de viol, comise din 28 iunie, bazându-se pe informaţii colectate de asociaţii locale care luptă împotriva acestui fenomen devenit recurent în cadrul manifestaţiilor din Egipt. Potrivit scenariului cel mai adesea descris de victime, un grup de tineri ţinteşte o femeie, o înconjoară şi o separă de prietenii săi, după care o agresează, rupându-i hainele sau violând-o. În unele cazuri, victima este târâtă pe pământ pentru a fi agresată într-un alt loc. În mai multe cazuri, aceste atacuri, dintre care unele au durat aproape o oră, s-au soldat cu internări în spital. HRW informează că unele femei au fost bătute cu lanţuri metalice, bastoane, scaune şi atacate cu cuţite. În numeroase cazuri, atacurile au vizat jurnaliste din străinătate. În lipsa arestărilor, responsabilii de comiterea actelor de agresiune sunt greu de identificat. În general, grupuri de huligani comit agresiuni profitând că Poliţia a renunţat să fie prezentă în Piaţa Tahrir.