DETALII SORDIDE Scandalul relaţiei amoroase între preşedintele Francois Hollande şi actriţa Julie Gayet s-a transformat într-o telenovelă catastrofală pentru credibilitatea şefului statului francez. Detalii picante au început să apară în presa din Hexagon. De exemplu, apartamentul din Paris în care Francois Hollande se întâlnea în secret cu Julie Gayet a aparţinut unor lideri interlopi, care au legături cu mafia din Corsica. Prietena actriţei este Emmanuelle Hauck, care a fost căsătorită cu Michel Ferracci, un bărbat condamnat, în noiembrie 2013, la 18 luni de închisoare pentru spălare de bani. După divorţul de Ferracci, Emmanuelle Hauck a avut o relaţie cu Francois Masini, împuşcat mortal într-o reglare de conturi. Emmanuelle Hauck a admis că apartamentul îi aparţine, însă susţine că nu a fost al soţului ei, nici al concubinului şi nu a fost închiriat prietenei sale Julie Gayet.
Prima care a dezvăluit că Francois Hollande, de 59 de ani, are o relaţie amoroasă cu actriţa Julie Gayet, de 41 de ani, este revista „Closer”. Preşedintele a sugerat că ar putea da în judecată publicaţia pentru încălcarea vieţii sale private, dar nu a negat informaţiile despre relaţia cu Julie Gayet. Nici nu prea ar avea ce nega, pentru că revista şi-a făcut temeinic documentarea şi a făcut dezvăluiri cu lux de amănunte şi fotografii exclusive.
REPUTAŢIE ŞTIRBITĂ Scandalul a izbucnit într-un moment foarte prost pentru preşedintele Franţei, care încerca să-şi reconstruiască imaginea cu o conferinţă prevăzută pentru astăzi. Aceasta era prezentată, în urmă cu o lună, drept „un eveniment politic fundamental”. De la preşedintele Hollande se aştepta decizia de a relansa proiectele de reformă social-liberală. Însă, în ajunul acestei conferinţe, singurele întrebări care se fac auzite sunt cele „gen telenovelă”. Săptămânalul „Le Point” îi întreabă astfel pe cititori: „Ar trebui Valery Trierweiler să se despartă de preşedinte? Va anunţa Hollande separarea de actuala parteneră?”. În faţa acestui scandal, purtătorii de cuvânt ai Palatului Elysee încearcă să menţină un calm de faţadă, cu comentarii de genul: „Şeful statului nu va spune nimic despre viaţa lui privată înainte de conferinţa de presă de marţi”. 78% dintre cititorii tabloidului „Closer” consideră că actuala credibilitate a preşedintelui este profund deteriorată. Înainte de scandal, popularitatea preşedintelui Hollande era deja afectată şi doar 21% din francezi aveau o părere bună despre el.
IPOCRIZIE ABSOLUTĂ Francois Hollande mizează însă pe complicitatea indirectă, dar foarte solidă a întregii clase politice naţionale. Liderii Uniunii Mişcării Populare, partidul lui Nicolas Sarkozy, refuză să comenteze scandalul, de teamă să nu se transforme într-un bumerang îndreptat asupra vieţii sentimentale a propriilor lideri. Nici cotidianele „Le Monde”, „Liberation” şi „Le Figaro” nu vor să facă valuri, limitându-se să prezinte cu parcimonie dezvăluirile privind agitata viaţă sentimentală a preşedintelui Republicii. Niciunul dintre marile cotidiane franceze nu a cerut asumarea de responsabilităţi sau clarificări de la şeful statului, care s-a închis într-un buncăr al tăcerii în numele prezervării dreptului la intimitate. În acest domeniu, legislaţia franceză facilitează absoluta ipocrizie a întregii clase politice.
Valery Trierweiler, actuala parteneră a preşedintelui, şi Segolene Royal, mama celor patru copii ai lui Francois Hollande, în general foarte elocvente şi comunicative, păstrează şi ele tăcerea. Jurnalista Valerie Trierweiler a preferat să intre în spital „pentru odihnă şi efectuarea unor analize medicale”, fiind abătută după dezvăluiri.