Autorităţile de la Londra au salutat anunţul făcut de preşedintele Iranului privind eliberarea, în curînd, a celor 15 marinari britanici capturaţi în Golful Persic. În mod neaşteptat, miercuri, Mahmud Ahmadinejad a anunţat în cadrul conferinţei sale de presă săptămînale, graţierea şi eliberarea celor 15 marinari britanici. Potrivit acestuia, este vorba despre "o ofertă făcută poporului britanic". Eliberarea soldaţilor britanici a avut loc sub forma unei adevărate ceremonii, fiind transmisă în direct de postul de televiziune iranian. Militarii au avut chiar şi onoarea de a fi salutaţi de către preşedintele Ahmadinejad. Eliberarea a survenit după ce Secretarul Consiliului Suprem iranian pentru Securitate Naţională, Ali Larijani, a purtat, marţi seară, o convorbire telefonică cu un consilier diplomatic al premierului britanic Tony Blair, într-o încercare de soluţionare a crizei militarilor britanici. La rîndul său, Siria a desfăşurat eforturi de mediere între Iran şi Marea Britanie. Autorităţile britanice au salutat decizia Iranului, ţinînd să sublinieze că nu au purtat niciun fel de negocieri.
Semnalele pozitive de reglementare ale crizei ostaticilor britanici au avut efecte benefice şi în cazul reţinerii a cinci cetăţeni iranieni în Irak de către forţele americane. Un reprezentant al regimului de la Teheran urmează chiar să aibă o întîlnire cu aceştia. SUA afirmă că cei cinci ar avea legătură cu Gardienii Revoluţiei din Iran şi că acordau sprijin miliţiilor din Irak, acuzaţie dezminţită de Teheran. Totodată, SUA au început să caute informaţii despre un fost agent FBI dat dispărut în Iran, în urmă cu trei săptămîni. Ancheta a fost demarată pe data de 12 martie în cazul americanului dat dispărut şi identificat drept Robert Levinson din Coral Springs, statul Florida, pensionat din FBI în urmă cu zece ani. După ce ancheta desfăşurată prin intermediul ambasadei Elveţiei de la Teheran s-a dovedit ineficientă, SUA au transmis o scrisoare oficială prin care au cerut ajutorul Iranului. Administraţia de la Washington nu are relaţii diplomatice cu oficialii de la Teheran de aproape 30 de ani şi recurge la medierea Elveţiei pentru a transmite mesaje Republicii Islamice. În replică, autorităţile iraniene au cerut SUA detalii cu privire la călătoria în Iran a fostului agent FBI. Pînă în prezent, Departamentul de Stat şi FBI au refuzat să dea publicităţii orice fel de declaraţii despre Robert Levinson, care potrivit informaţiilor existente, ar fi fost văzut ultima dată pe insula Kish, zona de comerţ liber şi staţiune turistică din Golful Persic.
Şi Ministerul francez al Afacerilor Externe a anunţat, miercuri, că un cercetător francez este reţinut de peste două luni în Iran, contrar voinţei sale şi a cerut regimului de la Teheran să găsească rapid o soluţie pentru ca el să poată părăsi teritoriul iranian. Confirmarea Ministerului a intervenit după ce cotidianul francez "Le Monde" a titrat că un cercetător francez, Stephane Dudoignon, istoric specializat în Islam, este reţinut de peste două luni în Iran, fără a fi inculpat, după ce a fost arestat într-o regiune sensibilă din sud-estul ţării.