Preşedintele şi membrii noului guvern iranian vor depune jurămîntul în Parlament, între 26 iulie şi 19 august, în urma alegerilor prezidenţiale din 12 iunie, informează agenţia IRNA, care nu menţionează numele lui Mahmoud Ahmadinejad, declarat cîştigător al controversatului scrutin prezidenţial din 12 iunie. Consiliul Gardienilor Constituţiei a exclus, marţi, posibilitatea anulării alegerilor prezidenţiale din Iran, aşa cum solicită candidatul opoziţiei, Mir Hossein Moussavi. Purtătorul de cuvînt al Consiliului Gardienilor Constituţiei, Abbas Ali Kadkhodaie susţine că niciuna dintre reclamaţiile candidaţilor nu a fost acceptată de Consiliu. Purtătorul de cuvînt al Consiliului Gardienilor, care examinează plîngerile legate de nereguli la alegerile prezidenţiale din Iran de la 12 iunie, a admis luni că numărul voturilor a depăşit numărul de alegători potenţiali în 50 de districte. Kadkhodaie a declarat că acest caz se poate explica prin faptul că în anumite oraşe sînt imigranţi sau sînt turişti. Iranul are 366 de districte, subdiviziuni administrative ale celor 30 de provincii ale ţării.
Familia unui iranian ucis în cursul protestelor, obligată să achite gloanţele folosite
Familia unui adolescent iranian ucis în cursul protestelor de la Teheran trebuie să achite echivalentul a 3.000 de dolari drept contravaloare a gloanţelor cu care a fost omorît protestatarul, informează ”Wall Street Journal”. Kaveh Alipour, în vîrstă de 19 ani, a fost împuşcat în cap, sîmbătă, în cursul confruntărilor violente între protestatari şi forţele de ordine. Tînărul a fost împuşcat într-o intersecţie din centrul Teheranului, în timp ce revenea de la un curs de actorie. Circumstanţele în care a fost împuşcat nu sînt clare. Băiatul era singur, iar rudele şi vecinii cred că a fost prins în raza de acţiune a gloanţelor. Tînărul nu era implicat în activităţi politice şi nu participase la protestele izbucnite la Teheran după controversatul scrutin prezidenţial din 12 iunie. Ajunşi la morgă pentru a ridica trupul tînărului, părinţii au aflat cu stupoare că trebuie să plătească echivalentul a 3.000 de dolari drept ”taxă pentru gloanţele folosite” de forţele de ordine pentru uciderea presupusului protestatar. Tatăl adolescentului, Yousef Alipour, le-a spus oficialilor de la morgă că nu are aceşti bani, rugîndu-i să îi acorde o scutire de taxă pentru că este veteran al războiului dintre Iran şi Irak. Potrivit rudelor, oficialii de la morgă au acceptat într-un final să predea cadavrul, fără plata ”taxei de gloanţe”, cu condiţia ca înmormîntarea să nu se desfăşoare la Teheran.
Jurnalist grec, reţinut în Iran
Un jurnalist grec, care lucra pentru cotidianul american ”Washington Post”, a fost reţinut în Iran, a anunţat, marţi, agenţia de presă Fars, în timp ce autorităţile au intensificat restricţiile impuse presei străine. ”Acest jurnalist s-a deplasat de mai multe ori în ţara noastră, pentru diferite publicaţii, dar nu am nicio idee despre motivele infracţiunii comise de el”, a anunţat un oficial iranian. Acesta a profitat de ocazie pentru a avertiza presa străină. ”Le cer jurnaliştilor străini să acţioneze în cadrul legii atunci cînd se deplasează în Iran pentru a acoperi subiecte de actualitate, deoarece, dacă acţionează împotriva securităţii naţionale şi spionează, vor fi reţinuţi şi deferiţi justiţiei”. Odată cu demararea mişcării de contestare a realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, presa străină nu poate acoperi evenimentele care nu sînt specifice programului Ministerului Culturii.
Autorităţile iraniene utilizează tehnologie de ultimă generaţie pentru interceptarea telefoanelor mobile şi supravegherea Internetului în contextul protestelor izbucnite după controversatul scrutin prezidenţial. Compania Nokia-Siemens a confirmat că a furnizat Iranului tehnologia necesară interceptării convorbirilor telefonice, vînzînd o staţie de monitorizare a companiei Iran Telecom, în a doua jumătate a anului 2008. Ultramoderna staţie de monitorizare permite interceptarea convorbirilor, a mesajelor telefonice şi a traficului pe Internet. Pe 13 iunie, imediat după scrutinul prezidenţial din Iran, traficul de date pe Internet aproape că a fost blocat în totalitate, confirmă firma de consultanţă Arbor Networks. Potrivit specialiştilor, traficul pe Internet este încetinit şi din cauza faptului că autorităţile iraniene verifică tot conţinutul informaţiilor.
Fiul fostului şah iranian avertizează cu privire la riscul unui război nuclear
Reza Pahlavi, fiul fostului şah al Iranului, care trăieşte în exil, a avertizat cu privire la consecinţele nefaste pe care le-ar putea avea reprimarea opoziţiei iraniene în Orientul Mijlociu şi care ar putea ajunge, în opinia lui, pînă la un conflict nuclear. “Înfrîngerea taberei moderate, care protestează faţă de rezultatul alegerilor prezidenţiale de la 12 iunie, va încuraja extremismul de la apele Levantului pînă la vena jugulară energetică a lumii”, a declarat Reza Pahlavi, care a părăsit Iranul cu un an înainte de expulzarea tatălui său, şahul Mohammad Reza Pahlavi, în timpul revoluţiei islamice din 1979. “Dacă e să se producă ce este mai rău, tiranii fanatici care ştiu că viitorul este împotriva lor ar putea pune capăt domniei lor, în condiţiile lor: holocaustul nuclear”, a adăugat fiul şahului într-o conferinţă de presă la Washington. Pahlavi a cerut presei occidentale să continue să acţioneze “ca o arteră de informaţii, făcînd legătura între diferite componente ale mişcării pentru libertate în Iran, transmiţînd în lumea întreagă mesajul manifestanţilor”.