Președintele yemenit, Abd Rabbuh Mansur Hadi, și-a exprimat vineri, într-un discurs în fața Adunării Generale a ONU, dorința de "a scoate Yemenul din ghearele Iranului", relatează AFP.
Abd Rabbuh Mansur Hadi a acuzat Iranul că îi sprijină pe rebelii houthi care dețin controlul asupra capitalei Sanaa și că face totul pentru a bloca soluționarea conflictului.
De asemenea, el a cerut comunității internaționale și instituțiilor financiare mondiale să susțină decizia sa de a transfera banca centrală a Yemenului de la Sanaa la Aden.
"Vom scoate Yemenul din ghearele Iranului, vom înălța drapelul yemenit pe fiecare fărâmă din teritoriul nostru prețios", a declarat șeful statului de la tribuna ONU.
El a acuzat Iranul că, "printr-o multitudine de intervenții, blochează toate măsurile pe care le luăm" și că favorizează dezvoltarea terorismului pe teritoriul yemenit, denunțând "extremismul și terorismul sectar propovăduit de Iran în regiune".
"Am decis", a reamintit Abd Rabbuh Mansur Hadi, "să transferăm banca centrală spre capitala temporară Aden cu scopul de a salva ce mai poate fi salvat din rezervele financiare" ale țării.
"Cerem sprijinul lumii libere și instituțiilor monetare (...) pentru a salva economia yemenită", a adăugat el.
Transferarea băncii centrale a fost anunțată duminică de guvernul lui Abd Rabbuh Mansur Hadi care, în ce îl privește, rămâne în exil la Riad.
O partea guvernului yemenit în exil a intrat ulterior în Alep, oraș din sudul țării declarat capitală provizorie, în timp ce Sanna se află sub controlul rebelilor șiiți houthi.
Yemenul este devastat de un război civil în care se confruntă rebelii houthi, susținători ai fostului președinte yemenit Ali Abdallah Saleh, și forțele guvernamentale pro-Hadi sprijinte de o coaliție arabă condusă de Riad.
Jihadiștii din gruparea Stat Islamic și Al-Qaida au profitat de haos pentru a-și extinde influența în sud, unde guvernul Hadi încearcă să își restabilească autoritatea, în timp ce nordul rămâne în mâinile rebelilor houthi și aliaților lor.
Conflictul, care a provocat o gravă criză umanitară, a făcut în 18 luni peste 6.600 de morți și a alungat de la casele lor mai mult de trei milioane de yemeniți.