Preşedintele Obama şi-a anunţat strategia pentru Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Preşedintele Obama şi-a anunţat strategia pentru Afganistan

Externe 28 Martie 2009 / 00:00 437 accesări

Liderul de la Washington a dezvăluit, vineri, strategie sa pentru Afganistan şi Pakistan, subliniind că principalul obiectiv este distrugerea al-Qaida. Acesta a recunoscut că situaţia din Afganistan este tot mai periculoasă. Administraţia Obama a anunţat deja trimiterea a 17.000 de soldaţi suplimentari în Afganistan şi va face publică în curînd detaşarea a 4.000 de noi militari în acest teatru de operaţiuni. Şeful statului american susţine că “reţeaua teroristă al-Qaida şi miliţiile Taliban din Afganistan şi Pakistan trebuie dislocate, învinse şi anihilate”. Preşedintele american este părere că în cazul în care Guvernul afgan cade în mîinile miliţiilor Taliban sau acesta permite al-Qaida să continue să-şi desfăşoare operaţiunile, “această ţară va fi o bază de operaţiuni pentru terorişti care vor să ne ucidă. Mai multe estimări ale serviciilor de informaţii au avertizat că Al-Qaida plănuieşte atacuri pe teritoriul SUA în refugiul din Pakistan”. Preşedintele Obama a propus, prin urmare, crearea unui nou grup de contact pe tema Afganistanului şi a Pakistanului, care să includă ţări din regiune, printre care Iranul şi India. Totodată, acesta a anunţat sporirea ajutorului economic pentru Pakistan, care va ajunge la 1,5 miliarde de dolari anual, pe o perioadă de cinci ani. Liderul american a subliniat însă că nu este vorba despre un “cec în alb”. Un prim pas este că SUA trebuie să îşi consolideze capacitatea de strîngere de informaţii, în special privind maniera în care funcţionează sistemul tribal.

Barack Obama le-a cerut aliaţilor un ajutor civil sporit şi a precizat că administraţia sa este conştientă de corupţia din cadrul Guvernului afgan. În replică, miniştrii europeni ai Afacerilor Externe s-au declarat dispuşi să îşi intensifice acţiunea civilă în Afganistan. Comisarul european pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner, a precizat că UE va anunţa probabil o creştere a ajutorului său financiar pentru această ţară, în timpul conferinţei privind Afganistanul, organizate la Haga, marţea viitoare. UE urmează să sprijine şi Pakistanul din punct de vedere economic, întrucît Marea Britanie susţine mai ales ideea unui acord de liber schimb cu această ţară. Un astfel de acord ar putea fi discutat cu ocazia unui summit UE-Pakistan, a cărui dată nu a fost încă anunţată. Nu în ultimul rînd, şeful Statului Major al armatei britanice, generalul Richard Dannatt, este pregătit să trimită încă 2.200 de militari în Afganistan, pe fondul temerilor că nu există suficiente trupe în cadrul misiunii comandate de SUA. Elemente ale Brigăzii 12 mecanizate, pregătite pentru a fi trimise în Irak, ar putea fi desfăşurate în Afganistan. Guvernul britanic este implicat în discuţii privind suplimentarea trupelor. Cei 2.000 de militari suplimentari vor aduce nivelul trupelor britanice din Afganistan la 10.000.

Şi Rusia s-a declarat dispusă să contribuie activ la normalizarea situaţiei din Afganistan. Însuşi preşedintele rus a făcut această declaraţie într-un mesaj adresat delegaţilor la o conferinţă internaţională privind Afganistanul, traficul de droguri şi criminalitatea transnaţională, organizată sub egida Organizaţiei de Cooperare din Shanghai. Dmitri Medvedev a calificat conferinţa drept un eveniment important şi oportun, făcînd apel la delegaţi să examineze problemele care ating direct interesele, atît ale Afganistanului, cît şi ale altor ţări din regiune şi ale comunităţii internaţionale. Printre dosarele esenţiale, acesta a citat lupta împotriva terorismului, traficul de droguri şi criminalitatea transnaţională. Conferinţa de la Moscova a reunit miniştrii Afacerilor Externe reprezentînd Grupul celor Opt State Puternic Industralizate, la care s-au adăugat China, Kazahstan, Kîrghizstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Turkmenistan, Turcia, Iran, ONU, OSCE, UE şi NATO.

Deşi strategia preşedintelui Obama pare să fie primită cu mult entuziasm de aliaţi a generat dezbateri aprinse în cadrul administraţiei. Oficialii de rang înalt ai administraţiei Obama au avut divergenţe cu privire la amploarea strategiei. Într-o tabără s-au aflat vicepreşedintele american Joseph Biden şi adjunctul secretarului de Stat James Steinberg necesitatea unei strategii minimale de stabilizarea a Afganistanului, descrisă de una dintre sursele citate ca abordarea “celui mai mic numitor comun”. Scopul acestei tabere a fost limitarea eforturilor civile şi nemilitare în Afganistan şi concentrarea asupra unui obiectiv militar principal, eliminarea fieff-urilor miliţiilor Taliban şi al-Qaida. Cealaltă tabără a fost condusă de Richard Holbrooke, emisarul special pentru regiune, care împreună cu generalul David Petraeus şi secretarul de Stat Hillary Clinton, este adeptul unui efort important pentru reconstruirea Afganistanului. Această tabără s-a impus în faţa celeilalte, au declarat sursele, înaintea prezentării strategiei. Cheia succesului în Afganistan rămîne eliminarea taberelor teroriste de antrenament, care se află acum în Pakistan.

Pînă ca primele rezultate ale noii strategii din Afganistan să dea roade, Pakistanul plăteşte cu fiecare zi un preţ tot mai mare. 37 de persoane au fost ucise şi alte 70 rănite într-un atentat sinucigaş comis în timpul rugăciunii de vineri într-o moschee din nord-vestul ţării. Districtul Khyber, situat între oraşul Peshawar şi graniţa cu Afganistanul, este una dintre zonele tribale folosite ca baze de grupuri Taliban şi combatanţi ai reţelei al-Qaida.



12