Preşedintele Legislativului de la Bagdad şi-a anunţat decizia de a demisiona în urma unei dezbateri legate de eliberarea jurnalistului care a aruncat cu pantofii în preşedintele american. Mahmoud al-Mashhadani a declarat că demisionează din cauza acestei dezbateri, deşi un membru al biroului său s-a declarat nesigur cu privire la seriozitatea acestui anunţ. Mahmud al-Zaidi, jurnalistul în cauză, care de duminică se află în arestul poliţiei, a compărut în faţa unui judecător de instrucţie, care va analiza probele şi va decide dacă acesta va fi judecat sau nu. ”Zvonurile legate de faptul că al-Zaidi ar fi rănit sau agresat sînt lipsite de fundament”, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului de Interne, Abdul-Karim Khalaf. Mai mulţi oficiali irakieni au recomandat acuzarea lui al-Zaidi pentru insultă la adresa unui lider străin, o ofensă pentru care riscă o pedeapsă maximă de doi ani de închisoare sau o amendă. Judecătorii au însă posibilitatea de a modifica încadrarea juridică sau chiar de a retrage acuzaţiile. Dacă judecătorul va găsi suficiente probe pentru a-l acuza, va fi numit un consorţiu de trei judecători pentru a audia cazul şi a stabili data procesului. Al-Zaidi este considerat în lumea arabă un erou pentru gestul său, mii de persoane participînd la o manifestaţie de protest şi cerînd eliberarea sa.
Irakul are însă probleme mult mai grave legate de pacificarea întregului său teritoriu. Circa 400 de militari britanici vor rămîne în Irak după luna iunie 2009, pentru a finaliza pregătirea ofiţerilor şi a forţelor navale, în timp ce majoritatea trupelor britanice se vor retrage pînă la jumătatea anului. Oficialii de la Washington şi Bagdad au purtat negocieri pe tema unui acord de securitate 13 luni, documentul adoptat de Parlamentul irakian la sfîrşitul lunii trecute stabilind în detaliu condiţiile pentru staţionarea trupelor americane pînă la finalul lui 2011. Celelalte state, Australia, România, Estonia, El Salvador şi Marea Britanie, precum şi o forţă NATO au negociat, la rîndul lor, un acord ale cărui prevederi nu au fost date publicităţii. Acesta a fost adoptat de consiliul de miniştri şi urmează să fie aprobat de Parlamentul irakian. Premierul britanic, Gordon Brown, sosit miercuri într-o vizită-surpriză în Irak, s-a întîlnit cu omologul său irakian pentru a stabili ultimele detalii ale acordului, conform căruia toate misiunile se vor încheia pînă la sfîrşitul lui mai, după care trupele vor beneficia de o perioadă de graţie de două luni pentru a se retrage pînă la 31 iulie. Purtătorul de cuvînt al premierului britanic a negat că Regatul Unit este într-o situaţie stînjenitoare pentru că nu are un acord separat. Oficialii au insistat că acesta este un acord britanic la care au fost adăugate celelalte ţări.
Trupele celorlalte 13 state care au militari în Irak, printre care Coreea de Sud, Japonia şi R. Moldova, sînt pe cale de a se retrage pînă la sfîrşitul acestui an. Deja, ultimii 150 de militari bulgari staţionaţi în Irak au revenit în Bulgaria, miercuri, conform planificării. Contingentul bulgar, care a fost însoţit de ministrul Apărării, Nikolai Ţonev şi de şeful Statului Major, Zlatan Stoikov, a fost întîmpinat la aeroportul din Sofia de către premierul socialist Serghei Stanişev şi de ambasadoarea SUA la Sofia, Nancy McEldowney. Premierul bulgar anunţase la jumătatea lunii noiembrie că intenţionează să îi readucă pe militari în ţară înainte de Crăciun, în cazul în care mandatul lor, care expira la 31 decembrie, nu va fi prelungit. Bulgaria a trimis în Irak, începînd din 2003, 3.231 de militari, dintre care 13 şi-au pierdut viaţa.