Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a promulgat, joi, legea controversată privind mass-media publice, lege care supune instituţiile de presă publice controlului guvernului conservator aflat la putere, informează publicaţia franceză Le Figaro.
"Este important pentru preşedinte ca instituţiile de presă publice să fie imparţiale, obiective şi credibile", a declarat Malgorzata Sadurska, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Varşovia.
Legea, care a fost criticată de opoziţia poloneză şi care a stârnit îngrijorare din partea UE, prevede ca membrii Consiliului naţional media să fie numiţi de guvernul conservator de la Varşovia, iara această nouă structură va putea numi directorii posturilor publice de radio şi televiziune.
După dezbaterea legii în Parlamentul polonez, vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, a trimis două scrisori Guvernului de la Varşovia, solicitând "explicaţii în legătură cu schimbările introduse în legea mass-media". Legea a fost adoptată de Parlamentul Poloniei în data de 31 decembrie 2015.
Comisia Europeană a anunţat duminica trecută că va dezbate situaţia statului de drept în Polonia pe 13 ianuarie, fiind prima etapă a declanşării unei posibile proceduri de sancţionare.
Decizia CE vine şi în urma sesizării făcute de comisarul german al UE, Gunther Oettinger, care a acuzat Polonia de încălcarea unor valori fundamentale comune ale UE privind libertatea presei.
Mecanismul Statului de Drept a fost stabilit în martie 2014 pentru a combate "ameninţările sistemice asupra statului de drept". Dezbaterea din 13 ianuarie a Comisiei Europene constituie prima etapă din cele trei ale acestei proceduri. În faza iniţială, CE va colecta informaţii pentru a clarifica dacă este vorba despre o ameninţare asupra statului de drept al Poloniei, iar dacă această ipoteză se confirmă, CE va iniţia negocieri cu Polonia pentru a-i oferi dreptul de a reacţiona la neregulile descoperite.