Preşedintele Rusiei a semnat documentul care permite reformarea CEDO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Preşedintele Rusiei a semnat documentul care permite reformarea CEDO

Externe 05 Februarie 2010 / 00:00 324 accesări

Dmitri Medvedev a declarat joi că a semnat legea de ratificare a Protocolului 14 privind reformarea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), după ani de rezistenţă a Moscovei faţă de acest proiect. Semnarea textului de către preşedintele rus, după aprobarea documentului de către Parlament în ianuarie, va permite intrarea în vigoare a protocolului. Rusia era singura ţară dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei care nu ratificase Protocolul 14. Duma de Stat se opusese textului în 2006, considerându-l contrar intereselor Rusiei, una din ţările cele mai sancţionate de CEDO. Reforma CEDO vizează simplificarea procedurilor în cazul dosarelor care se repetă şi care rămân fără răspuns în tribunalele naţionale.

Pe de altă parte, vicepremierul rus, Igor Ciuvalov, a declarat joi că tensiunile sociale ameninţă stabilitatea economică a Rusiei, pronunţându-se în favoarea măsurilor care să împiedice exprimarea nemulţumirii publice, la câteva zile după protestele din enclava Kaliningrad. “Rusia este o ţară foarte complicată şi orice tentativă de destabilizare a situaţiei sociale, a relaţiilor sociale, va presupune că nu putem aplica schimbări economice reale. Este un aspect foarte important, care face ca Rusia să fie diferită de alte ţări”, a explicat oficialul citat. Kremlinul pare să aibă o atitudine intolerantă faţă de aceste proteste, mai ales după începerea crizei economice. Numeroşi susţinători ai drepturilor omului se plâng că manifestaţiile au fost dispersate brutal. La sfârşitul anului 2008, agenţi ai forţelor de ordine de la Moscova au fost trimişi la Vladivostok, în Extremul Orient rus, pentru a reprima violent un miting antiguvernamental neautorizat împotriva creşterii taxelor de înmatriculare a maşinilor străine. Sâmbătă, aproximativ 10.000 de persoane au protestat în enclava rusă Kaliningrad. Unii protestatari au cerut demisia premierului rus, Vladimir Putin. “În alte ţări, guvernele pot ignora, până la un anumit punct, fluctuaţiile opiniei publice. În Rusia, această situaţie, aşa cum am văzut la începutul anilor ‘90, este periculoasă”, a avertizat Ciuvalov.

Un consilier de la Kremlin a fost constrâns să demisioneze după manifestaţia antiguvernamentală de la Kaliningrad. Consilierul pentru politică internă, Oleg Matveicev, a fost rugat să îşi prezinte cererea de demisie la 1 februarie, a declarat o sursă din cadrul administraţiei prezidenţiale. Matveicev a subliniat însă că a renunţat la postul său din proprie voinţă, din cauza unor proiecte personale şi că plecarea sa nu este în niciun caz legată de situaţia de la Kaliningrad. Nici Putin, nici preşedintele rus, Dmitri Medvedev, nu au comentat manifestaţia de la Kaliningrad, organizată în principal împotriva creşterii tarifelor la apă şi încălzire, deşi, în mulţime, unele persoane au cerut şi demisia premierului. Un oficial al partidului aflat la guvernare, Rusia Unită, a declarat că Matveicev a fost constrâns să demisioneze, pentru că cineva trebuia sacrificat în urma acestei mişcări de protest, cea mai importantă din Rusia, de la începutul crizei economice.



12