Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi-a manifestat, ieri, dezacordul cu criticile formulate de opoziţie în cursul manifestaţiilor de sâmbătă, de o anvergură fără precedent în ultimul deceniu, în Rusia, desfăşurate în semn de protest faţă de rezultatul alegerilor legislative din 4 decembrie, câştigate de partidul de guvernământ Rusia Unită, al premierului Vladimir Putin. Într-un mesaj pe pagina sa de pe Facebook, preşedintele rus susţine că a dat ordin să fie verificate toate informaţiile cu privire la respectarea legislaţiei electorale. Dmitri Medvedev a subliniat de asemenea că orice persoană are dreptul de a manifesta şi de a îşi exprima liber opinia.
Opoziţia rusă a contestat victoria Rusiei Unite la alegerile pentru Duma de Stat (Camera Inferioară a Parlamentului federal), pe ale cărei liste Medvedev a figurat pe prima poziţie, în cursul unei manifestaţii la o scară nemaivăzută în Rusia de la venirea la putere în 2000 a lui Vladimir Putin, actualul premier rus. Participanţii la manifestaţia de sâmbătă din piaţa Bolotnaia din Moscova au avansat cinci cerinţe faţă de autorităţi: demiterea preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Ciurov şi investigarea activităţilor sale; anularea rezultatelor alegerilor parlamentare din 4 decembrie şi organizarea unui nou scrutin corect; investigarea tuturor sesizărilor de fraudă şi falsificare a alegerilor de acum o săptămână, în fiecare circumscripţie; modificarea legii cu privire la înregistrarea partidelor politice, ceea ce va permite înregistrarea tuturor partidelor de opoziţie. Conform unor estimări, la acţiunea de protest din piaţa Bolotnaia din Moscova au participat, sâmbătă, între 25.000 (potrivit poliţiei) şi 50.000-80.000 de persoane, potrivit opoziţiei. În afară de repetarea alegerilor parlamentare, opoziţia a mai cerut eliberarea persoanelor condamnate la pedepse cu 15 zile de închisoare în urma primei acţiuni de protest, organizată după scrutinul legislativ din 4 decembrie, la Moscova şi Sankt-Petersburg.
ÎNCĂ O ZI DE PROTESTE Protestele, autorizate şi neautorizate, au continuat ieri, în câteva oraşe ale Federaţiei Ruse. Cel mai amplu protest autorizat a avut loc la Perm, oraş din Urali, unde au venit 800 de manifestanţi, în loc de 300, cât autorizase poliţia. Două persoane au fost reţinute. Protestatarii au semnat o petiţie prin care cer demiterea şefului Comisiei Electorale Centrale şi a şefului comisiei electorale locale. Aproape 300 de protestatari s-au adunat la un miting neautorizat în piaţa centrală din Omsk, în vestul Siberiei, care găzduise, în ajun, un protest la care au participat 1.000 de oameni. În schimb, la Novosibirsk, al treilea oraş ca mărime al Rusiei, numai 120-150 de oameni au venit să protesteze ieri, în timp ce sâmbătă s-a desfăşurat un protest la care au participat peste 3.500 de persoane. Poliţia a informat că mitingurile au fost paşnice şi nu au durat mult. Între timp, activiştii din oraşul Apatitî din nordul regiunii Murmansk au decis să organizeze un miting inedit, cu jucării, întrucât nu au primit permisiunea autorităţilor să manifesteze. În concluzie, ei au organizat un... nano-miting, iar pe post de protestatari au pus jucării din ouă Kinder, de care au atârnat diverse sloganuri.