Preşedintele Samsung şi-a recăpătat cunoştinţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Puterea marilor companii

Preşedintele Samsung şi-a recăpătat cunoştinţa

Monden 28 Mai 2014 / 00:00 531 accesări

Lee Kun-hee, în vârstă de 72 de ani, preşedintele companiei Samsung Electronics, şi-a recăpătat cunoştinţa, după aproape două săptămâni în care a fost în comă. Adus la spital de urgenţă, din cauza unor probleme respiratorii, cel mai bogat om din Coreea de Sud a fost operat pe cord deschis, după ce suferise un infarct masiv. Medicii au decis să-l plaseze artificial în comă, pentru a da timp organismului său să se vindece şi să îşi reia treptat funcţiile vitale. Inima, plămânii şi celelalte organe îi funcţionează normal, dar nu există deocamdată informaţii despre starea sa neurologică. Cele mai mari temeri sunt faţă de capacităţile sale mentale.

VEŞTI BUNE Într-un comunicat de presă, familia Lee a dat destul de multe detalii despre trezirea omului de afaceri, care ar fi deschis ochii în timpul unui important meci de baseball între echipele Samsung Lions şi Nexen Heroes. Bineînţeles că în salonul lui Lee Kun-hee, din Centrul Medical Samsung, televizorul era deschis. Victoria lui Samsung Lions cu 18-2 şi o execuţie de mare fineţe a jucătorului de baseball Lee Seung-yeop, o adevărată vedetă în Coreea de Sud, par că l-au trezit pe preşedintele celei mai mari companii producătoare de televizoare din lume. Vestea a fost bine primită pe piaţa bursieră, acţiunile companiei crescând cu 0,9% după o fluctuaţie de aproape 4% pe fondul zvonurilor că transferul de putere către fiul lui Lee Kun-hee, Lee Jae-yong, ar genera restructurarea Samsung Electronics.

Odată trezit, Lee Kun-hee nu are parte de veşti tocmai bune. Apple cere rejudecarea procesului din California care s-a terminat cu o sentinţă sub aşteptări pentru compania americană. Apple a primit despăgubiri de doar 110 milioane de dolari din partea Samsung, pentru încălcarea unor brevete, deşi ceruse iniţial 2,2 miliarde de dolari, şi nici nu a reuşit să împiedice comercializarea produselor rivalului său pe teritoriul SUA. Avocaţii Apple au depus la Instanţa Supremă din California noi documente prin care cer rejudecarea procesului, dar deocamdată nu este foarte clar ce temei invocă. Anterior, în urma unui proces cu juri desfăşurat tot în California, Apple a primit câştig de cauză şi despăgubiri de 930 milioane de dolari. Samsung a făcut apel, iar judecătorul Lucy Koh a găsit vinovate ambele companii de încălcarea brevetelor şi le-a ordonat să găsească o soluţie de mediere în afara tribunalului. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, a decis că Samsung se face vinovată de încălcarea a ”numai” cinci brevete Apple şi a condamnat-o la plata a 110 milioane de dolari. Însă nu a găsit de cuviinţă să împiedice comercializarea produselor Samsung pe teritoriul SUA.

COMPETIŢIE PE VIAŢĂ ŞI PE MOARTE Cele două companii îşi dispută piaţa telefoanelor inteligente, estimată la circa şase miliarde de dolari. Însă popularitatea în creştere a smartphone-urilor mai ieftine produse de companii mai puţin cunoscute, precum Wiko, a dus la divizarea pieţei. Primele care dau semne de vânzări în scădere pentru Apple şi Samsung sunt ţările dezvoltate din vestul Europei, potrivit datelor Kantar Worldpanel ComTech. Wiko, un producător francez de smartphone-uri relativ necunoscut, s-a alăturat unei liste de telefoane ieftine fabricate în cea mai mare parte de rivali din China.

Brandurile foarte cunoscute se confruntă pe piaţa europeană cu o presiune tot mai mare din partea concurenţilor mai mici. Printre aceştia se află însă şi branduri cunoscute, precum Motorola, care şi-a revitalizat linia de smartphone-uri, dar şi companii ca Huawei şi Wiko. Vânzările companiei chineze Huawei au crescut de peste două ori pe cele mai mari cinci pieţe din Europa de Vest. Huawei are acum în regiune o cotă de piaţă de 3%, ajungând chiar la 5% în Germania şi Spania. Wiko a înregistrat o creştere puternică. Brandul are cele mai mari vânzări în Franţa, unde deţine 8% din piaţă, dar se extinde şi în restul Europei, inclusiv în Marea Britanie, unde nu este cunoscut.

Android rămâne cel mai popular sistem de operare în Europa, cu 72,4% cotă de piaţă, urmat de cel al Apple, cu 17,5%, în timp ce platforma Windows a Microsoft deţine 8,4%. În China, compania locală Xiaomi a vândut în aprilie mai multe telefoane decât Samsung, pentru a doua lună consecutiv, modelul Xiaomi RedMi fiind cel mai vândut de pe piaţă. Cota de piaţă a Apple a scăzut în ultimul an, de la 23,7% la 17,5%, în pofida eforturilor grupului american de a-şi creşte vânzările. SUA sunt încă dominate de Samsung şi Apple, care au cote de piaţă aproape egale, de circa 34%, în urma creşterii puternice a grupului sud-coreean, arată datele Kantar. Windows a pierdut, însă, teren şi a ajuns la 4,7%, de la 5,4% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Taguri articol


12