„Preşedintele sirian trebuie să se retragă”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SUA nu se lasă

„Preşedintele sirian trebuie să se retragă”

Externe 09 Octombrie 2013 / 00:00 298 accesări

Guvernul american a declarat luni că poziţia sa privind necesitatea renunţării la putere a preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, nu s-a schimbat, în pofida remarcilor pozitive ale secretarului de Stat american, John Kerry, cu privire la cooperarea Siriei la distrugerea armelor sale chimice. Guvernul american a adăugat că regimul al-Assad sau un eventual guvern de tranziţie în Siria va avea responsabilitatea de a permite accesul şi de a ajuta la distrugerea armelor chimice siriene.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat ieri că îndoielile asupra cooperării Siriei în problema armelor chimice au fost risipite şi a propus lărgirea formatului conferinţei de pace Geneva II cu ţări ca Indonezia. Putin a anunţat că a discutat la summitul Asia-Pacific din Bali despre distrugerea armelor chimice siriene cu secretarul de Stat american. Putin a apreciat că divergenţele cu SUA privind modalitatea de a soluţiona criza siriană nu sunt de natură tactică. „SUA nu vor ca al-Qaida să vină la putere în Siria, adevărat? Iar noi nu ne dorim nici atât. Avem obiective comune”, a explicat preşedintele rus.

ŞI MAI MULŢI REFUGIAŢI Alte peste patru milioane de sirieni vor fugi din calea războiului în 2014, potrivit unor estimări ONU publicate de presă. Din acest număr, estimat la 4,25 de milioane, două milioane de persoane ar urma să devină refugiaţi - în comparaţie cu un total prevăzut, la sfârşitul lui 2013, să atingă 3,2 milioane de refugiaţi de la începutul conflictului, în martie 2011 -, în timp ce alte 2,25 de milioane se vor deplasa în interiorul ţării - în prezent există deja 4,25 de milioane de persoane deplasate -, potrivit unui document publicat de ONU în cadrul unei reuniuni a unor organizaţii umanitare care a avut loc pe 26 septembrie, la Amman. Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a anunţat în cadrul reuniunii că scenariul cel mai probabil în 2014 este o escaladare a conflictului, o perturbare a serviciilor esenţiale şi o erodare şi mai mare a mecanismelor de ajutorare, însoţite de o creştere a ameninţării la adresa lucrătorilor umanitari. ONU apreciază că peste 8,3 milioane de sirieni vor avea nevoie de un ajutor umanitar în 2014, reprezentând o creştere de 37% în comparaţie cu situaţia din acest an. Din aceste 8,3 milioane de persoane, 6,5 milioane urmează să se deplaseze în interiorul ţării, cu 54% mai multe decât în 2013. Populaţia Siriei era evaluată la peste 20 de milioane de persoane înaintea începerii conflictului.

MISIUNE COMUNĂ O a doua echipă de inspectori internaţionali va fi trimisă în Siria, pentru intensificarea operaţiunilor de distrugere a arsenalului chimic, anunţă Organizaţia Internaţională pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a recomandat, luni, crearea unei misiuni comune a ONU şi a OIAC, la care să participe 100 de persoane, pentru a elimina arsenalul chimic sirian. Va fi vorba despre prima misiune comună din istoria celor două organizaţii, iar baza operaţională a acesteia va fi la Damasc, în timp ce baza din spate va fi în Cipru, a adăugat Ban Ki-moon. Această misiune va fi condusă de un coordonator civil special, care va avea rangul de secretar general adjunct. O echipă mică, formată din 20 de experţi ai ONU şi OIAC, se află deja în Siria, de la 1 octombrie, începând distrugerea arsenalului chimic sirian. Armele chimice pe care misiunea urmează să le elimine - aproximativ 1.000 de tone - sunt periculos de manevrat, de transportat şi de distrus. Ban Ki-moon ia în calcul ca operaţiunea de dezarmare chimică să se desfăşoare în trei faze, prima începând deja, cu o cooperare deplină a Guvernului sirian. A doua fază, până la 1 noiembrie, urmează să permită distrugerea tuturor instalaţiilor de producţie de arme chimice. Ultima, de la 1 noiembrie şi până la 30 iunie 2014, va fi cea mai dificilă, constând în distrugerea a aproximativ 1.000 de tone de produse toxice şi precursori în aproape 40 de locuri. În timp ce experţii OIAC se vor ocupa de partea tehnică, rolul ONU va fi să asigure coordonarea şi legătura cu Guvernul sirian şi grupurile de opoziţie, aranjamente în domeniul securităţii, logistica, administrarea şi comunicaţiile.



12