Liderul de la Kiev, Viktor Iuşcenko, a semnat, marţi, un decret privind transformarea Insulei Şerpilor într-o zonă economică specială. Prin decretul privind măsurile de maximă urgenţă în vederea dezvoltării zonei de sud-vest a regiunii Odesa, publicat marţi pe site-ul Preşedinţiei ucrainene, Viktor Iuşcenko însărcinează Guvernul să elaboreze şi să transmită Parlamentului spre aprobare proiectul de lege referitor la înfiinţarea pe Insula Şerpilor a unei zone economice libere şi, totodată, să adopte măsurile necesare în vederea dezvoltării infrastructurii şi activităţilor economice, nu doar pe Insula Şerpilor, ci şi pe platoul continental al Mării Negre. Între acestea figurează punerea urgentă în exploatare a complexului de dane portuare pe Insula Şerpilor şi alimentarea cu energie electrică a satului Belîi, recent înfiinţat acolo.
Decretul pune în aplicare măsurile referitoare la Insula Şerpilor anunţate de Kiev, anul trecut, în pofida apelurilor României de a manifesta reţinere în această problemă. Aceste măsuri urmăresc să acrediteze, în plan internaţional, teza Kievului conform căreia Insula Şerpilor este un teritoriu cu populaţie permanentă şi activităţi economice proprii, care astfel are dreptul la o zonă economică maritimă exclusivă în jurul său. Ucraina urmăreşte astfel să obţină o decizie favorabilă în procesul pe care îl are cu România la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, privind delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive din nord-vestul Mării Negre unde s-au descoperit rezerve de hidrocarburi. Prin acelaşi decret, preşedintele Iuşcenko obligă Guvernul Ucrainei să includă în bugetul pe 2008 sumele necesare finalizării Canalului Bîstroe. Preşedintele ucrainean a vizitat, în noiembrie, satul Bilîi de pe Insula Şerpilor şi a cerut Guvernului să stabilească bugetul anual al programului destinat dezvoltării infrastructurii de pe insulă, aflată în centrul disputei cu România privitoare la delimitarea platoului continental. Deplasarea sa a intervenit la scurt timp după ce vizitase Bucureştiul. Liderul de la Kiev a spus că problemele insulei sînt şi problemele ţării, iar rezolvarea acestora presupune finanţarea anuală a programului de dezvoltare a infrastructurii insulei. În special, a subliniat Iuşcenko, este necesară finanţarea sistemului său de canalizare şi a sistemului energetic, precum şi a facilităţii pentru prelucrarea gunoiului şi a fierului vechi. Preşedintele ucrainean a mai spus că este importantă consolidarea zonei de coastă şi încheierea reconstrucţiei clădirilor de pe insulă. De asemenea, preşedintele consideră important să fie create staţii pentru cercetare şi dezvoltare pe insulă. El a cerut ca rezidenţii de pe insulă să se poată deplasa regulat în partea continentală a ţării.
Insula Şerpilor are 80 de locuitori şi o suprafaţă de 170.000 de metri pătraţi. România a sesizat Curtea Internaţională de la Haga, la 16 septembrie 2004, cu o cerere de iniţiere a procedurilor în vederea soluţionării diferendului pe care îl are cu Kievul în privinţa delimitării platoului continental şi a zonelor economice exclusive ale României şi Ucrainei în Marea Neagră. Procedura a ajuns în faza pledoariilor orale, iar Ucraina a promis că va respecta decizia finală a justiţiei internaţionale.