Președintele socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro, a provocat mânia opoziției, majoritară în Parlament, după ce a refuzat să prezinte duminică raportul său anual în fața deputaților, transmite AFP.
Șeful statului și-a început discursul la ora 17,00 GMT în fața Tribunalului Suprem de Justiție (TSJ), care a declarat Parlamentul în afara legii în urmă cu un an și a anulat de atunci toate voturile deputaților.
Conform Constituției, președintele trebuie să prezinte raportul său anual în fața Parlamentului. Dar, din 11 ianuarie 2016, TSJ a declarat nule toate deciziile parlamentului după ce acesta a învestit trei deputați anti-chaviști (de la numele fostului președinte Hugo Chavez), în ciuda suspiciunilor care planau în jurul alegerii lor.
"Aceasta confirmă că Nicolas Maduro nu respectă Constituția", a declarat, într-o conferință de presă, noul președinte al parlamentului, Julio Borges, din coaliția de opoziție MUD (centru dreapta).
Opoziția de centru dreapta, devenită majoritară în parlament la sfârșitul lui 2015, duce o bătălie fără rezerve cu președintele Maduro, urmaș al fostului președinte Hugo Chavez (1999-2013), căruia îi cere plecarea de la putere și convocarea de alegeri anticipate înainte de cele la termen, din 2018.
De mai multe luni, o gravă criză economică lovește Venezuela, fiind legată de căderea prețului petrolului. Aceasta a făcut să explodeze inflația (475% în 2016, potrivit FMI) și a golit magazinele și farmaciile.
Tribunalul Suprem de Justiție (TSJ) din Venezuela a apreciat miercuri că parlamentul, dominat de opoziție, s-a plasat în situație de "refuz de autoritate" și că toate deciziile sale sunt nule și invalidate, relatează AFP.
"Odată cu intrarea în funcție a Adunării Naționale pentru noua sa sesiune, la 5 ianuarie, și numirea unei noi echipe de conducere în fruntea sa, puterea legislativă s-a plasat în situație de refuz de autoritate și toate deciziile luate din ziua respectivă sunt deci nule", a anunțat TSJ într-un comunicat de presă.
Printre aceste decizii, TSJ menționează în special votul de la 9 ianuarie prin care parlamentarii venezueleni l-au condamnat pe președintele Nicolas Maduro pentru "abandonarea misiunii" funcției sale, atribuindu-i responsabilitatea "crizei fără precedent" care zguduie țara.
În fața acestei decizii, pe care a numit-o "apel la o lovitură de stat", președintele Nicolas Maduro a reacționat înființând o "echipă de comando național împotriva loviturii de stat".
La 11 ianuarie 2016, Curtea Supremă a mai declarat nule toate hotărârile parlamentului.
Potrivit Tribunalului, situația de refuz de autoritate în care s-a plasat parlamentul în timpul sesiunii din 2016 nu putea fi ridicată decât de fosta conducere a legislativului, și nu de noua conducere instalată la 5 ianuarie, în special după înlocuirea lui Henry Ramos Allup în funcția de președinte cu Julio Borges.