Preşedinţia Obama întâmpină dificultăţi, la un an de la învestitură

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Preşedinţia Obama întâmpină dificultăţi, la un an de la învestitură

Externe 20 Ianuarie 2010 / 00:00 338 accesări

Preşedintele american va susţine, la 27 ianuarie, primul său discurs anual privind starea naţiunii de la data instalării sale la Casa Albă, în faţa Camerelor reunite ale Congresului. Mandatul preşedintelui Barack Obama, care a depus jurământul la 20 ianuarie 2009 transmiţând un mesaj de speranţă pe fondul unei “ierni dificile pentru America”, este încă marcat de probleme şi o economie încă fragilă, la un an de la învestitură, în pofida înregistrării unor succese. Optimismul, elanul, febra campaniei electorale istorice s-au atenuat progresiv, odată cu popularitatea primului preşedinte de culoare al SUA. A trebuit să înfrunte cea mai gravă criză economică din anii \'30 şi două războaie începute de predecesorul său, George W. Bush: în Irak, unde a stabilit un calendar de retragere progresivă, şi Afganistan, unde şi-a asumat riscul triplării contingentului de trupe. Fostul senator, în vârstă de 48 de ani, a înregistrat şi succese, unele obţinute cu mare efort, precum reforma istorică a sistemului de sănătate care pare să depăşească în sfârşit obstacolele din Congres, altele neaşteptate precum premiul Nobel pentru Pace, pentru schimbarea atitudinii pe scena diplomaţiei internaţionale.

Cel mai important element în primul an al preşedinţiei Obama este faptul că datorită relansării economice, SUA nu au intrat într-o nouă mare depresie, iar datorită sprijinului statului, sectorul bancar nu s-a prăbuşit. Este dificil însă de transmis acest mesaj, în timp ce şomajul se menţine la 10%, iar statul, deşi ieşit din recesiune, nu creează totuşi locuri de muncă. Americanii îi reproşează tot mai multe preşedintelui, pe măsură ce amintirea mandatului lui Bush se estompează, iar cota de popularitate a lui Obama ameninţă să treacă de linia roşie. Democraţii riscă să suporte consecinţele acestei nemulţumiri cu prilejul alegerilor de la jumătatea mandatului, în luna noiembrie, Casa Albă promite ameliorarea situaţiei. Preşedintele îşi poate pune însă speranţa în exemplul predecesorului său, Ronald Reagan, care s-a confruntat la rândul său cu o gravă criză econmică în timpul primului mandat, şi a fost reales în 1984, pe fondul reluării creşterii economice.

Barack Obama a apropiat SUA de restul ţărilor din lume, dar preşedintele trebuie să înregistreze rezultate şi în soluţionarea celor mai importante dosare diplomatice. Politica sa externă este “o nouă eră a dialogului”. Barack Obama şi-a manifestat convingerea, atât în privinţa crizei financiare, cât şi la conferinţa de la Copenhaga, că SUA nu pot soluţiona singure problemele planetei şi a relansat relaţiile cu Rusia şi a pus bazele unui dialog strategic cu China. A promis să ducă un război fără tortură şi să respecte ONU. Popularitatea sa personală s-a bazat pe impactul discursurilor sale importante, precum cel rostit la Cairo în care pleda pentru o reconciliere între Islam şi Occident sau alocuţiunea cu ocazia primirii Premiului Nobel pentru Pace. A întins mâna şi adversarilor SUA, Cubei fraţilor Castro şi Venezuelei lui Hugo Chavez, dar şi Iranului condus de Mahmud Ahmadinejad.

În campania sa de imagine se înscrie şi primul mesaj pe care l-a postat pe Twitter. Barack Obama a transmis primul său mesaj în reţeaua de micro-blogging, luni, în timp ce vizita localurile Crucii Roşii americane din Washington, de unde organizaţia coordonează ajutoarele pentru victimele cutremurul din Haiti. “Suntem aici să vă mulţumim pentru munca formidabilă pe care o depuneţi”, le-a spus preşedintele, care a fost însoţit de soţia sa, Michelle, celor circa 100 de angajaţi prezenţi la sediul Crucii Roşii. Oprindu-se în dreptul angajaţilor responsabili pentru comunicare în reţelele de socializare, preşedintele a trimis un mesaj în reţeaua Twitter: “Preşedintele Obama şi Prima Doamnă se află în vizită la centrul operaţional pentru ajutoare”.



12