Urmăresc cu resemnare, dar fără nicio surpriză, valul de ură care se revarsă în mediile online dinspre persoane care clamează că aspiră la democrație și libertate asupra majorității care a votat altfel decât ele. Din păcate, aceste persoane atât de vocale încalcă prin postările lor tocmai principiile pe care susțin că le promovează - libertatea de a avea altă opinie și respectarea deciziei majorității. Dar ce pretenții să ai de la cei care se manifestă virtual, în condițiile în care cei mai de seamă reprezentanți ai Președinției și Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt dispuși la nivel instituțional să încalce în funcție de interesele de moment cel mai elementar principiu de drept - prezumția de nevinovăție?
JURĂMÂNTUL LUI HIPOCRITUS: "JUR SĂ RESPECT CONSTITUŢIA ŞI LEGILE ŢĂRII, SĂ APĂR DEMOCRAŢIA, DREPTURILE ŞI LIBERTĂŢILE FUNDAMENTALE, MAI PUȚIN PREZUMȚIA DE NEVINOVĂȚIE"
Dovadă stau declarațiile de marți ale președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, și ale președintelui României, Klaus Iohannis, pe marginea numărului mare de candidați cu dosare penale deschise care au câștigat funcții de primar la alegerile locale. "Mie nu mi se pare o normalitate să fie votați astfel de oameni, chiar dacă operează prezumția de nevinovăție în ceea ce îi privește, până la momentul pronunțării unei hotărâri de condamnare", a spus Stanciu. La rândul lui, Iohannis a declarat: "Este foarte discutabil cum au fost alese persoane cu probleme penale. (…) Este important să avem o clasă politică curată şi în continuare cred că asta este o obligaţie de a mea să insist foarte mult pe importanţa schimbării clasei politice". Ce omit cei doi în atacul cu iz de vânătoare de vrăjitoare este că există reguli clare - care respectă elementara prezumție de nevinovăție - pentru toate stadiile cercetării judiciare care vizează o persoană (fie ea candidată sau nu). Sunt oameni care își pierd dreptul de a alege și de a fi ales - dar asta se întâmplă doar după emiterea unei hotărâri definitive de către instanță. Istoria recentă ne-a demonstrat că, în cele mai multe cazuri, nu e nevoie de reguli mai stricte. E suficient să respectăm legislația în vigoare.
P.S.: Dacă ar fi să ne luăm după declarațiile de acum date de Stanciu și Iohannis, actualul președinte nu ar mai fi trebuit să fie ales, pentru că avea "probleme penale" sub forma unui dosar privind modul în care și-a achiziționat anumite locuințe...