Preselecţiile la „Mamaia Copiilor, la final

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Preselecţiile la „Mamaia Copiilor, la final

Monden 09 Mai 2011 / 00:00 565 accesări

În acest weekend, la Casa de Cultură a Sindicatelor s-a desfăşurat, în premieră, selecţia naţională pentru secţiunile de Interpretare şi Grupuri, pentru cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare „Mamaia Copiilor”. „Participarea a fost la fel de valoroasă şi numeroasă ca şi în trecut: din cei 1200 de copii audiaţi în întreaga ţară, au participat la Constanţa aproximativ 400 de concurenţi. Vor rămâne în finală în jur de 60 de tinere talente, la secţiunea „Interpreţi”, precum şi opt grupuri mici şi cinci mari”, a declarat directorului festivalului, actorul Liviu Manolache. Acesta a adăugat: „Constanţa este reprezentată în finală. Este o luptă frumoasă, în 2011, între Moldova, Bucureşti şi restul ţării. Moldova se pare că a venit foarte bine pregătită, ca dovadă că s-au calificat foarte mulţi copii din Bacău, Iaşi sau Piatra Neamţ”.

Organizatorii Festivalului sunt SC Euroconcert SRL şi Asociaţia Culturală „Mamaia Copiilor”. Partenerii manifestării sunt: Societatea Română de Radiodifuziune, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Autoritatea Naţională Pentru Sport şi Tineret, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Societatea Română de Televiziune la care s-au alăturat, în 2011, Neptun TV şi Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, ca şi co-organizator. „Chiar dacă e criză, nu este din cauza acestor copii deosebiţi şi minunaţi, ci din vina celor care ne conduc. Copiii trebuie ajutaţi, fără ei nu însemnăm nimic!”, a declarat preşedintele instituţiei gazdă, Gheorghe Ungureanu. Considerat a fi cel mai important eveniment muzical pentru copii, dar şi pentru adolescenţi, din ţară, „Mamaia Copiilor” va avea loc în perioada 7-10 iulie, în aceeaşi locaţie.

Juriul, împărţit în şase comisii, a fost format din compozitorii: Viorel Gavrilă, Dumitru Lupu şi Jolt Kerestely, solista Ileana Şipoteanu, directorul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, soprana Daniela Vlădescu, reprezentanţii ministerelor şi cei ai televiziunilor implicate. „Cel mai important aspect pe care îl urmăresc la tinerii concurenţi este dacă aceştia reuşesc să transmită emoţie şi mesaj. Mă doare sufletul să văd că unii copii nu pot intra în concurs pentru o diferenţă de câteva sutimi, niciodată nu am asistat la o competiţie atât de strânsă. Sunt greşeli ce vin din partea profesorilor acestora: unii copii de 12 ani vin cu nişte melodii neadecvate posibilităţilor vocale, tehnice sau ca tematică. Alţi copii, care vor să braveze, îşi aleg piese cu multe „floricele”, pe care, tehnic, nu le pot realiza şi atunci, acestea ajung să-i defavorizeze. În artă, dacă nu transmiţi sentimentele cât mai simplu, ai pierdut”, a explicat Jolt Kerestely.



12