UN BUTOI CU PULBERE Secretarul american al Apărării Leon Panetta a cerut Israelului să repare relaţiile cu Turcia, Egiptul şi alte state din Orientul Mijlociu, pentru a-şi reduce izolarea, şi „să se aşeze la afurisita de masă a negocierilor în dosarul palestinian”. Într-un discurs la Washington, oficialul american a declarat că Israelul nu este singurul vinovat, referindu-se la o campanie internaţională de izolare a sa. Leon Panetta a adăugat că SUA rămân angajate pentru securitatea Israelului. Acesta înţelege şi temerile Israelului legate de Primăvara Arabă, precizând însă că schimbările de regim oferă o oportunitate pentru Israel de a îmbunătăţi securitatea regională. Egiptul şi Iordania sunt singurele naţiuni arabe care au recunoscut Israelul. Relaţiile cu Turcia, care a recunoscut Israelul în 1949, s-au tensionat de când nouă cetăţeni turci au fost ucişi de militarii israelieni anul trecut. Secretarul american al Apărării a concluzionat că armele nucleare iraniene constuituie cea mai mare ameninţare pentru securitatea din Orientul Mijlociu. Preşedintele Obama nu a exclus opţiunea militară, dar Leon Panetta a spus că o lovitură nu ar face altceva decât să amâne programul nuclear cu un an sau doi.
UN JUCĂTOR-CHEIE Oficialii israelieni şi-au exprimat îngrijorarea, ieri, legată de rezultatele foarte bune obţinute de partidele islamiste în prima rundă a alegerilor parlamentare din Egipt. Ministrul israelian al Finanţelor speră că Egiptul nu va deveni un stat extremist şi va menţine tratatul de pace cu Israelul. Ministrul Mediului consideră că Israelul ar trebui să aibă legături cu orice Guvern ar fi ales la Cairo şi să facă tot ce poate pentru păstrarea tratatului de pace din 1979. Ministrul Apărării Ehud Barak a calificat procesul de islamizare din statele arabe drept foarte îngrijorător.
Listele partidelor islamiste, între care Fraţii Musulmani, au câştigat peste 65% din voturi în primul tur al alegerilor legislative din Egipt, potrivit datelor furnizate de secretarul general al Înaltei Comisii Electorale, Yusri Abdel Karim. Listele influentei confrerii, a partidului salafist Al-Nur şi a partidului Wassat, reprezentând islamiştii moderaţi, au câştigat 65,25% din voturi în această primă fază a alegerilor legislative, potrivit datelor oficiale. Fraţii Musulmani au câştigat 36,62% cu 3,5 milioane de voturi, Al-Nur 24,36% cu 2,3 milioane şi Wassat 4,2% cu 416.000 de voturi, la acest prim tur organizat într-o treime din guvernorate, în special în cele două oraşe mari ale ţării, Cairo şi Alexandria. Abdel Karim a precizat că Înalta Comisiei Electorală nu va anunţa numărul de locuri atribuite fiecărei liste decât după încheierea alegerilor pentru Adunarea Poporului pe 10 ianuarie, în toate guvernoratele. Ciclul electoral va continua din 29 ianuarie până la 11 martie cu alegerea Shura, Camera Superioară a Parlamentului. Formaţiunea Fraţii Musulman a şi anunţat că le întinde mâna tuturor forţelor politice ale ţării, în încercarea de a se delimita de ascensiunea fundamentalistă, ce le-ar putea atrage o parte din electorat, subminând eventuale alianţe la centrul eşicherului politic egiptean.
DRONĂ DOBORÂTĂ Comunitatea internaţională nu a apucat să răsufle uşurată după primirea unor semnale clare că Egiptul rămâne o ţară democratică că Iranul a anunţat că a doborât un avion american fără pilot în estul ţării. Informaţia primită de la o sursă anonimă a fost dată publicităţii ieri de postul de televiziune iranian de limbă arabă al-Alam, care a precizat că a fost doborâtă o dronă de tip RQ-170 în estul ţării, la graniţa cu Afganistanul şi Pakistanul. Răspunsul Iranului la încălcarea spaţiului aerian de către drone nu se va limita la graniţele ţării se mai arată în ştire. RQ-170 Sentinel este un avion fără pilot de recunoaştere foarte recent, a cărui existenţă, dezvăluită în 2009 de presa de specialitate, nu a fost recunoscută decât în 2010 de US Air Force. Potrivit unor site-uri specializate, avioanele de acest tip sunt mobilizate în Afganistan, în special pentru a obţine informaţii despre Iran şi Pakistan. Regimul de la Teheran a anunţat de mai mute ori în ultimii ani că a doborât avioane americane fără pilot, folosite de forţele americane în Golful Persic sau în ţările vecine Iranului.
O altă temere legată de Iran se leagă de preţul petrolului. Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe a ameninţat că preţul petrolului se va dubla şi va ajunge la 250 de dolari barilul, dacă Occidentul impune un embargo asupra importurilor de petrol iranian. Miniştrii Afacerilor Externe din UE au adoptat sancţiuni suplimentare împotriva Iranului pe 1 decembrie, dar nu au reuşit să se pună de acord asupra interzicerii importurilor de petrol. Potrivit presei internaţionale, ţările care vor acest embargo sunt de părere că o astfel de măsură ar priva ţara de sursele de finanţare necesare pentru dezvoltarea armei nucleare. Totodată, Consiliul Guvernatorilor al AIEA a adoptat o rezoluţie prin care cere Iranului să permită experţilor AIEA să inspecteze instalaţiile nucleare.
AVERTISMENTE Un oficial iranian a avertizat că mai mulţi diplomaţi se vor confrunta cu consecinţe pentru că au vizitat ambasada britanică, atacată marţi, vizită ce a avut loc în cadrul unui tur organizat de Polonia, la care ar fi participat şi diplomaţi români. Ambasada Poloniei, ţară care asigură preşedinţia semestrială a UE, a aranjat joi un tur pentru diplomaţi şi presa occidentală din Teheran la clădirea ambasadei britanice şi la complex, ambele atacate. Poliţia nu a permis presei să acopere vizita, dar unii diplomaţi au vizitat ambasada şi complexul şi ar fi fost şocaţi de amploarea pagubelor. Diplomaţii ar fi provenit din Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Polonia, România, Slovacia, Spania, Suedia şi Elveţia.