Presiunile politice frânează privatizarea companiilor de stat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
FMI ne trage de urechi

Presiunile politice frânează privatizarea companiilor de stat

Eveniment 01 Octombrie 2011 / 00:00 581 accesări

S-AU LĂSAT PE TÂNJEALĂ Reformele din România, în special cele care vizează restructurarea şi privatizarea companiilor de stat, au încetinit, în ultimele trei luni, iar cei de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) se tem că ar fi vorba de „anumite presiuni politice”. Oficialii FMI apreciază că alegerile din 2012 influenţează planul din acest domeniu şi recomandă Guvernului să menţină o „abordare fermă atât asupra politicilor fiscale, cât şi asupra reformelor structurale”. „Autorităţile de la Bucureşti au slăbit procesul de privatizare, în ultimul trimestru, iar motivele vor fi discutate la următoarea misiune de evaluare, din octombrie. Noi am fost flexibili. Dacă autorităţile vor să ia o companie de pe masă, nu-i nicio problemă, dar numai dacă vedem o îmbunătăţire în altă parte. Putem să fim flexibili cu detaliile, dar avem nevoie de o reformă generală agresivă în acest sector”, a declarat şeful misiunii de evaluare a FMI în România, Jeffrey Franks.

REFORMA NE SCAPĂ DE TAXE În ultima scrisoare de intenţie convenită cu Fondul, Guvernul s-a angajat să numească manageri privaţi la nouă companii de stat, urmând ca lista să fie suplimentată în 2012, cu alte şase societăţi. Conform documentului, primele companii de stat cu management privat sunt Poşta Română, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm şi Oltchim. Pentru 2012, companiile vizate sunt CFR, CFR Călători, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica şi Romgaz. De asemenea, Guvernul s-a angajat să vândă participaţii minoritare la CFR Marfă, Tarom, Petrom, Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. „Cu cât sunt mai agresive reformele, cu atât mai uşor sunt de îndeplinit ţintele fiscale, fără să fie necesară majorarea taxelor sau reducerea cheltuielilor. Totuşi, programul arată foarte bine din perspectivă fiscală, iar performanţa în ceea ce priveşte inflaţia este peste aşteptări, chiar şi peste anticipaţiile Băncii Naţionale”, a mai spus Franks.

NU E VINA NOASTRĂ... ÎNCĂ Fondul Monetar Internaţional va revizui însă la circa 2% prognoza de creştere economică de anul viitor, întrucât „riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat”, după cum spune şeful misiunii FMI în România. „Nu este vina României, ci a factorilor externi. Din acest motiv, este cu atât mai important ca reformele din program să fie menţinute. Este poliţa de asigurare necesară pentru a minimiza efectele negative”, a conchis Franks.

Taguri articol


12